- PIJCIE ZIELONE KOKTAJLE I JEDZCIE JEDEN ZDROWY POSIŁEK DZIENNIE. Codziennie rano i w południe wypijajcie dwie porcje zielonego koktajlu, a wieczorem spożywajcie zdrowy lekki posiłek (sałata, warzywa saute, grillowana bądź pieczona ryba). Kolejność możecie zmieniać, pod warunkiem że wasze całodzienne menu będzie się składało z dwóch porcji koktajlu i jednego posiłku stałego. Najlepiej przygotować sobie rano porcję przeznaczoną na cały dzień i rozlać do naczyń, które można zabrać ze sobą, wychodząc z domu. W miarę możliwości koktajle należy trzymać w lodówce. Koktajle warto uzupełnić łyżką spiruliny i młodego jęczmienia, aby wzbogacić wartości odżywiające i oczyszczające.
- JEDZCIE PRZEKĄSKI. W ciągu dnia dozwolona jest dowolna liczba przekąsek, takich jak jabłka, sałata, marchew, seler, ogórki i inne chrupiące warzywa, na jakie macie ochotę. Doskonałymi wysokobiałkowymi przekąskami są także nieosolone masło z orzechów arachidowych, zdrowe batony białkowe, jajka na twardo i surowe lub nieosolone orzechy i pestki.
- PIJCIE WODĘ I HERBATY OCZYSZCZAJĄCE. Wypijajcie co najmniej 8 szklanek wody dziennie, a do tego jeszcze herbaty ziołowe i oczyszczające. Szczególnie polecamy mieszankę oczyszczająca z pyłkiem. Każdy dzień rozpoczynajcie od wypicia herbaty o działaniu detoksykacyjnym, co pomoże Wam oczyścić obciążone toksynami organy – nerki, wątrobę, skórę itp.
- DBAJCIE O REGULARNE WYPRÓŻNIENIA. Stosujcie jedną z dwóch metod oczyszczania okrężnicy, aby mieć od jednego do trzech wypróżnień dziennie.
- NIE JEDZCIE rafinowanego cukru, mięsa, mleka, serów, produktów przetworzonych, smażonych potraw i rafinowanych węglowodanów (białe pieczywo, makaron, pączki itp.), nie pijcie kawy, napojów gazowanych i alkoholu.
Koktajle na odstresowanie
Ananas z zieleniną
2 garście zielonych warzyw liściastych
1 filiżanka wody
2 filiżanki ananasa, pokrojonego na kawałki
1 filiżanka mrożonych brzoskwiń
1 banan, obrany ze skórki i zamrożony
Grejpfrut z bananem
2 garście zielonych warzyw liściastych
1 filiżanka wody kokosowej
1 różowy grejpfrut, obrany i pozbawiony pestek
2 owoce kiwi
1 banan, obrany ze skórki i zamrożony
Owoc granatu z owocami jagodowymi
2 garście zielonych warzyw liściastych
½ filiżanki soku wyciśniętego z granatu
1 banan, obrany ze skórki i zamrożony
½ filiżanki mrożonych borówek
½ filiżanki truskawek
½ filiżanki czerwonych winogron
Jabłka z bananami i zieleniną
2 garście zielonych warzyw liściastych
2 filiżanki wody
2 małe jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
2 banany, obrane ze skórki i zamrożone
1 gruszka, pozbawiona gniazd nasiennych
1 łyżka stołowa zmielonych nasion szałwii hiszpańskiej