Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Dlaczego warto pić domowy zakwas z buraków?

Dlaczego warto pić domowy zakwas z buraków?

Dlaczego warto pić domowy zakwas z buraków?

  • domowy zakwas z buraków działa jak naturalny energetyk – dodaje sił i energii, a także zwiększa wydolność organizmu
    zakwas to naturalny probiotyk, który wzmacnia florę bakteryjną jelit
    A 70% naszej odporności znajduje się w jelitach, dlatego tak ważne jest dostarczanie naszemu układowi pokarmowemu probiotyków. Te kultury bakteryjne przywracają równowagę mikroflory jelitowej i całego przewodu pokarmowego. ‚Przyczepiają się do śluzówki i chronią ją przed atakiem bakterii chorobotwórczych, a także działają na nie hamująco i zabójczo. 
  • w zakwasie znajduje się sporo witaminy C
    Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, dzięki czemu wzmacnia naczynia krwionośne, dziąsła, zęby, kości i skórę. Witamina C świetnie wspomaga przemianę materii i gojenie się ran. Ma działanie bakteriobójcze oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Jest bardzo skutecznym utleniaczem i zapobiega starzeniu się organizmu. Hamuje przed powstawaniem sińców i tworzeniem się krwotoków oraz obniża ciśnienie krwi. Witamina C również doskonale chroni przed nowotworami i uczestniczy w produkcji hormonów zwalczających stres.
  • w zakwasie z buraka znajduje się kwas mlekowy, który wzmacnia odporność i oczyszcza organizm z toksyn
  • zakwas reguluje metabolizm i wpływa pozytywnie na nasz wygląd
  • zakwas zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów

Przepis na domowy zakwas z buraków nie jest bardzo skomplikowany i trudny. 

Potrzebne składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu ziarnistego
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • kilka ząbków czosnku (około 3/4 główki)

Przygotowanie:

  • buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry
  • wrzucamy do słoika lub naczynia z kamionki pokrojone buraki i między nimi umieszczamy liście laurowe, ziela angielskie i pokrojone na pół ząbki czosnku
  • gotujemy wodę i dodajemy do niej sól, a następnie czekamy aż wystygnie
  • OSTUDZONĄ wodą zalewamy buraki (wszystkie składniki muszą być zalane wodą – nic nie może wypływać)
  • przykrywamy ściereczką lub pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-7 dni
  • gotowy zakwas przecedzamy i trzymamy w lodówce

UWAGA! W czasie kiszenia może powstać biała piana w wyniku fermentacji. To nie jest pleśń. Zbieramy białą pianę łyżką i czekamy aż zakwas będzie gotowy.

 

Pozostaw komentarz