Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Dlaczego warto jeść cieciorkę – właściwości zdrowotne i lecznicze

Dlaczego warto jeść cieciorkę – właściwości zdrowotne i lecznicze

Odchudzanie i stres

Błonnik znajdujący się w ciecierzycy oraz związki w niej zawarte korzystnie wpływają na przemianę materii oraz na długotrwałe uczucie sytości. Błonnik ponadto zmniejsza wchłanianie energii z pokarmów i powoduje zwiększenie spalania tłuszczów oraz wydalania ich z organizmu. Tym samym wspomaga skutecznie odchudzanie. Warto nadmienić, iż spożywanie cieciorki, która zawiera duże ilości tryptofanu, czyli aminokwasu, dzięki któremu wytwarzana jest serotonina (hormon szczęścia), wpływa skutecznie na zmniejszenie się stresu.

Regulowanie poziomu cukru we krwi

Błonnik, jaki zawarty jest w cieciorce znacznie ogranicza absorpcję cukru do krwi. Jednocześnie spowalniany jest proces trawienia, co ma kolosalne znaczenie w przypadku wydzielania się insuliny. Jednocześnie cieciorka posiada niski indeks glikemiczny (IG 30), dzięki czemu śmiało spożywać mogą ją cukrzycy.

Choroby naczyniowo – sercowe i poziom cholesterolu

Spożywanie ciecierzycy to znakomita profilaktyka chorób układu krążenia. Dzieje się tak za sprawą obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów. Wprowadzenie cieciorki na stałe do diety daje bardzo korzystne i wymierne efekty dla układu sercowo-naczyniowego.

Inną odczuwalną korzyścią jest obniżenie ciśnienia. Jak wykazują liczne badania, dzięki cieciorce zmniejsza się ryzyko zachorowania na miażdżycę, chorobę wieńcową, czy zawał serca. Warto wspomnieć jednocześnie, że jedzenie ciecierzycy przeciwdziała anemii.

Zaparcia i przemianę materii

Po cieciorkę warto sięgnąć z wielu powodów. Kolejnym z nich jest pozytywny wpływ na perystaltykę jelit oraz prawidłowe wypróżnianie, bowiem jedzenie jej zapewnia pozbycie się problemu zaparć.

To także świetne pożywienie dla osób chorujących na GER (refluks żołądkowo – przełykowy), żylaki odbytu, a także różne choroby jelit.

Proste przepisy

Hummus

Składniki:
Ciecierzyca –40 dag
Pasta z sezamu – 20 dag
Czosnek – 4 ząbki
Sok z limonek lub cytryny – 4 łyżki
Olej sezamowy – 2 łyżki
Przyprawy do smaku – sól, pieprz Cayenne

Sposób przygotowania:

Namaczać ciecierzycę przez około 8 godzin. Gotować do miękkości, a następnie odcedzić. Wodę z ciecierzycy pozostawić. Następnie ciecierzycę zmiksować, przecisnąć czosnek przez praskę. Dodać wszystkie składniki do masy, wymieszać dokładnie. W razie potrzeby dolać niewielką ilość wody pozostawionej po gotowaniu ciecierzycy. Dodać przyprawy.

Kotlety z ciecierzycy

Składniki niezbędne do ich przygotowania:
Sucha ciecierzyca – szklanka
Czosnek – 1 ząbek
Jajko – 1 sztuka
Czerwona papryka – ¼
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, lubczyk, majeranek i tymianek

Sposób przygotowania:

Namaczać ciecierzycę przez 8-12 godzin. Zagotować wodę w garnku, po zagotowaniu dodać ciecierzycę, majeranek oraz tymianek. Po ugotowaniu do miękkości odcedzić i zmiksować z jajkiem oraz czosnkiem. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do ciecierzycy, doprawić do smaku według uznania. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać pozostawiając w lodówce na około godzinę. Po godzinie uformować kotleciki, które następnie należy wysmażyć po obu stronach na oliwie z oliwy.

Cieciorka, ciecierzyca, soczewica, groch włoski - czy wszystkie te  określenia dotyczą tej samej rośliny? | Netto

Polecane produkty
Obrazek BioPlanet Ciecierzyca bezglutenowa 400g

BioPlanet Ciecierzyca bezglutenowa 400g

Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.
13,00 zł
3,25 zł za 100 g

BioPlanet Fasolka mung BIO 400g

Ekologiczna fasola mung jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Niezwykle pożywna, wyśmienicie smakuje z warzywami i kaszami, a także jako dodatek do zup lub sałatek.
16,00 zł
4,00 zł za 100 g
Obrazek BioPlanet Fasolka czerwona KIDNEY 400g

BioPlanet Fasolka czerwona KIDNEY 400g

Ekologiczna fasola Kidney (nerkowata) zaliczana jest do roślin strączkowych. Nazwa fasolki pochodzi od nerkowatego kształtu nasion. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Polecamy do zup i potraw jednogarnkowych np. chili con carne oraz jako składnik sałatek zarówno na ciepło jak i na zimno, a po zmiksowaniu do past i pasztetów.
16,00 zł
4,00 zł za 100 g

BioPlanet Fasolka czerwona Kidney 500g

Ekologiczna fasola Kidney (nerkowata) zaliczana jest do roślin strączkowych.
17,00 zł
Obrazek Bio Planet Białko z grochu BIO 500g

Bio Planet Białko z grochu BIO 500g

Sproszkowana wersja ekologicznego białka z grochu. Łatwo przyswajalny produkt który dostarczy ci niezbędnych minerałów i aminokwasów. Idealnie sprawdzi się dla osób będących na diecie wysokobiałkowej, wegańskiej, a także dla sportowców.
47,00 zł
4,70 zł za 100 g

Full Spectrum Białko konopne 200g

To produkt roślinny, powstaje poprzez zmielenie części roślinnych konopi. Polecana jest osobom chcącym uzupełnić swoją dietę o białka roślinne. Dostępny w przystępnej formie, która może być wykorzystywana głównie do przygotowywania szejków białkowych.
40,00 zł
20,00 zł za 100 g
Pozostaw komentarz