Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna

Czym jest stan zapalny?

Powstawanie stanu zapalnego to naturalna reakcja obronna organizmu na czynnik uszkadzający, np. otarcie skóry lub zakażenie drobnoustrojami chorobotwórczymi. Towarzyszą mu takie objawy jak:

  • podwyższona temperatura,
  • zaczerwienienie, ból lub obrzęk uszkodzonego miejsca,
  • przekrwienie tkanek,
  • łamanie w kościach.

Proces zapalny ma na celu przywrócenie równowagi organizmu, naprawienie uszkodzeń lub pokonanie źródła infekcji. Stany zapalne można podzielić na ostre i przewlekłe. Zapalenie ostre jest krótkotrwałe, kończy się w ciągu kilku dni i prowadzi do usunięcia z organizmu bakterii lub wirusa chorobotwórczego. Przewlekły stan zapalny wynika z nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego, jest związany z niemożliwością usunięcia z ustroju czynnika uszkadzającego. Wśród schorzeń związanych z przewlekłym stanem zapalnym wymienia się m.in. alergie i choroby autoimmunologiczne. Na wyciszenie przewlekłego stanu zapalnego można wpłynąć i dzięki temu złagodzić objawy choroby lub nawet ją powstrzymać. Duże znaczenie ma w tym aspekcie dieta bogata w produkty przeciwzapalne.

Produkty przeciwzapalne – co wybierać?

Jak wspomniano, dieta przeciwzapalna obfituje w produkty o wysokim współczynniku IF. Które pokarmy należą do tej grupy?

  • Przyprawy i zioła – to skoncentrowane źródło substancji o działaniu przeciwutleniającym i olejków eterycznych. Wszystkie można uznać za zioła przeciwzapalne, ale najsilniejsze działanie wykazuje rozmaryn, bazylia, imbir, goździki, cynamon, czosnek i kurkuma.
  • Warzywa i owoce – są doskonałym źródłem antyoksydantów, które pełnią wiele funkcji w organizmie, a m.in. wpływają na przebieg procesów zapalnych. Najbogatsze w przeciwutleniacze są zielone warzywa, czerwone i pomarańczowe warzywa, ciemne owoce jagodowe i cytrusy.
  • Tłuste ryby morskie – ryby, takie jak makrela, śledź, łosoś, tuńczyk i sardynka obfitują w kwasy tłuszczowe EPA i DHA z rodziny omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do wygaszania procesów zapalnych.
  • Zielona herbata – zaliczana jest do grupy produktów przeciwzapalnych z uwagi na kwas galusowy, który działa przeciwzapalnie i hamuje wzrost komórek nowotworowych.
  • Czerwone wino – lampka czerwonego wina dziennie wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia, zapobiega nowotworom i wycisza procesy zapalne.
  • Oleje roślinne bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy omega-3 – działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i ochronne na układ sercowo-naczyniowy wykazuje oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany i awokado poprzez wzgląd na obecność korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych.

 

Zasady diety przeciwzapalnej

Andrew Weil – wykładowca na Harvardzie  stworzył 12-stopniową piramidę żywienia z produktów przeciwzapalnych. Znajduje się tam również wspomniane wino i czekolada, ale są one na końcu piramidy, co oznacza, że owszem, mogą znajdować się w diecie, ale (niestety) w małej ilości.

1. Warzywa (4-5 porcji dziennie) - szczególnie zielone liściaste (szpinak, jarmuż) i krzyżowe (kalafior, brokuł, kapusta, brukselka). Poza tym marchew, buraki, cebula, fasolka, wodorosty.

2. Owoce (3-4 porcje dziennie) - szczególnie te filetowe (borówki, jagody, jeżyny) mają bardzo duży potencjał antyoksydacyjny.

3. Ziarna (3-5 porcji dziennie) - ryż dziki, brązowy i basmati, kasza gryczana i jęczmienna, komosa ryżowa, płatki zbożowe

4. Makaron (2-3 razy w tygodniu) - dopuszczalny jest ten z mąki razowej, ryżowej, najlepiej ugotowany al dente

5. Strączki (1-2 razy dziennie) - fasola, groch, soczewica

6. Zdrowe tłuszcze (5-7 porcji dziennie) - oliwa z oliwek extra virgin, organiczny, tłoczony na zimno olej rzepakowy, orzechy włoskie i laskowe, pestki, szczególnie nasiona konopi i siemię lniane, nasiona chia, awokado, tłuste ryby morskie.

7. Ryby i owoce morza (2-6 razy w tygodniu) – łosoś, śledź, sardynki, tuńczyk czy makrela.

8. Produkty sojowe (1-2 porcje dziennie) – tofu, tempeh, mleko sojowe i dania z soją.

9. Gotowane grzyby azjatyckie (bez ograniczeń) – grzyby shiitake, enokidake, maitake (nie wolno ich jeść na surowo).

10. Źródła białka (1-2 razy w tygodniu) – sery, wysokiej jakości nabiał, jajka

11. Zioła i przyprawy (bez ograniczeń) – zarówno świeże, jak i suszone.

12. Herbata (2-4 kubki dziennie) – zielona, biała i oolong są źródłami związków przeciwzapalnych.

13. Suplementy (codziennie) – szczególnie witamina C, witamina E, karotenoidy, selen, koenzym Q10, witamina D oraz olej rybi.

14. Czerwone wino (opcjonalnie, nie więcej niż 1-2 lampki dziennie) – działa przeciwzapalnie, ale nie wolno przesadzać z jego ilością! Nie bez powodu na liście znajduje się dopiero na 14 miejscu,

15. Zdrowe słodycze (sporadycznie) – niesłodzone suszone owoce, sorbety owocowe i gorzka czekolada o zawartości kakao min. 70% są dopuszczone w diecie przeciwzapalnej, ale sporadycznie!

 

 

Pozostaw komentarz