Menu
Szukaj
Filters
Zamknij
Zamknij

Daktylowa czekolada

Daktylowa czekolada

Nic tak nie rozgrzewa w zimne dni, jak gorące kakao - zamiast cukrem, osłódź jego gorzki smak daktylami. Czekolada pomaga się skoncentrować i jest naturalnym poprawiaczem nastroju, który w szybki i smaczny sposób uwalnia endorfiny. Podkręć jej smak szczyptą papryczki chilli.

 

Składniki:

  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao
  • szklanka mleka krowiego/laskowego
  • 4-5 daktyli
  • szczypta pieprzu cayenne

 

 

 

Przesyp kakao do szklanki i wymieszaj je z łyżką stołową wody. Do rondelka dodaj mleko i daktyle, zacznij gotować je na małym ogniu. Po 10 minutach dodaj kakao i pieprz cayenne, doprowadź napój do wrzenia, po czym zdejmij go z palnika i przelej do naczynia blendera, w którym zmiksujesz czekoladę razem z ugotowanymi w niej daktylami. Pod wpływem ciepła miękkie owoce dodadzą jej słodkiego smaku i kremowej konsystencji.

 

Kakao - recepta na zdrową starość? - Czytelnia apteki Cefarm24

Pozostaw komentarz
Komentarze
16.11.2020 02:40
https://is.gd/IMbXDB