Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Czego nie wiemy o kurkumie?

Czego nie wiemy o kurkumie?

Zdrowotne właściwości kurkumy wykorzystuje się w chińskiej i ajurwedyjskiej medycynie od lat. Najnowsze badania dowodzą, że lecznicze właściwości kurkumy są w stanie wydłużyć życie! Złoty proszek to przeciwzapalna bomba, która wykazuje działanie przeciwnowotworowe, oczyszcza wątrobę i zapobiega chorobom serca.

Skąd pochodzi kurkuma?

Kurkuma to znana w kuchni orientalnej przyprawa o charakterystycznej żółtopomarańczowej barwie. Pochodzi z Indii, gdzie wytwarza się ją z ostryżu − rośliny korzennej przypominającej imbir.

Korzenie spożywa się zarówno na surowo, jak i w formie suszonej. Przyprawa ma ciekawy, wyrazisty smak, który doskonale podkreśla charakter azjatyckich potraw. Obok imbiru, czosnku, chilli i gałki muszkatołowej jest głównym składnikiem curry. Charakterystyczny kolor przyprawy jest zasługą kurkuminy − organicznego związku będącego przeciwutleniaczem polifenolowym. Kurkumę wykorzystywano do leczenia chorób skórnych oraz wszelkich dolegliwości żołądkowych.

Właściwości kurkumy

1. Numer jeden w diecie przeciwnowotworowej

Nie od dziś wiadomo, że naturalna żywność może przedłużyć życie.

Badania opublikowane kilka lat temu przez naukowców potwierdziły działanie antynowotworowe kurkuminy, która jest w stanie unicestwić komórki nowotworowe. Wykazano również, że związki zawarte w kurkumie przeciwdziałają powstawaniu rakotwórczych substancji. Obecnie to jedna z najbardziej badanych pod tym kątem przypraw.

2. Kurkuma pomoże zwalczyć infekcję

Zawarta w kurkumie kurkumina działa jak naturalny antybiotyk. Pomaga zwalczyć wiele chorobotwórczych bakterii, wirusów i niektórych grzybów. Przeciwzapalne działanie kurkuminy potęgują naturalne olejki eteryczne występujące w kurkumie. Według ajurwedy podczas infekcji górnych dróg oddechowych, warto pić odżywczy napar z kurkumy z dodatkiem imbiru, cytryny i miodu.

3. Skuteczne oczyszczanie wątroby

Kurkumina wspomaga pracę wątroby poprzez pobudzenie wydzielania niezbędnej do trawienia tłuszczów żółci. Wyciągi z kurkumy znajdziemy w wielu suplementach mających za zadanie wspomóc pracę wątroby, wyciąg z kurkumy znajdziemy między innymi w składzie naszego flagowego produktu o nazwie Hepatoprotector. . Kurkuma doskonale oczyszcza wątrobę ze szkodliwych produktów przemiany materii.

4. Pomoc przy problemach z trawieniem

Substancje aktywne zawarte w kurkumie działają wiatropędnie i przyspieszają trawienie. Kurkuma w naturalny sposób wspomaga procesy metaboliczne, przez co sprzyja też odchudzaniu.

 

5. Dezynfekcja ran i łagodzenie chorób skóry

Kurkumę możemy stosować także zewnętrznie. Dawniej stosowano ją bowiem do opatrywania trudno gojących się ran. Właściwości przeciwzapalne kurkumy znajdują więc zastosowanie przy wszelkiego rodzaju skaleczeniach i urazach. Ranę wystarczy posypywać żółtym proszkiem, aby przyspieszyć jej gojenie.

Samo regularne spożywanie kurkumy przynosi poprawę wyglądu skóry − kurkuma wspomaga bowiem leczenie trądziku i łuszczycy.

1/4 łyżeczki kurkumy możemy również dodawać do domowych maseczek z glinką, chcąc wzmocnić jej działanie przeciwzapalne.

6. Kurkuma chroni serce

Wspomniane właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne świetnie wpływają na układ krążenia − regulują ciśnienie krwi i zapobiegają przerostowi serca. Kurkumina zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy tętnic poprzez przeciwdziałanie zlepianiu się płytek krwi.

Dawkowanie kurkumy

W celach profilaktycznych, chcąc poprawić naszą ogólną kondycję, warto częściej dodawać kurkumę do potraw, pić napar przygotowany z kłącza oraz kilka razy w tygodniu spożywać tzw. złote mleko (przepisy niżej). W takiej sytuacji wystarczy 1/4 lub 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku lub 6 mm świeżego kłącza dziennie.

Przepisy z kurkumą.

1. Tradycyjny napar na przeziębienie

  • małe kłącze kurkumy (lub 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku)
  • 2 cm korzeń imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • miód do smaku
  • odrobina pieprzu (dlaczego? Spożywanie kurkumy z pieprzem znacznie zwiększa przyswajalność kurkuminy)

Przygotowanie: Kłącza obieramy i kroimy na cienkie plasterki dodajemy do kubka razem z odrobiną pieprzu i zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Czekamy chwilę, po czym dodajemy sok z cytryny i miód.

Chcąc wzmocnić działanie naparu, pokrojone kłącza z pieprzem dodajemy do garnuszka i gotujemy kilka minut (ważne, żeby nie doprowadzić do zagotowania!). Przelewany do kubka, gdy lekko ostygnie, dodajemy miód i sok z cytryny.

2. Złote mleko

Złote mleko to tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, który świetnie wpływa na ogólną kondycję organizmu, zwalcza infekcje i ułatwia zasypianie, dlatego najlepiej jest pić go wieczorem. szklanka mleka roślinnego

  • pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • łyżeczka miodu
  • płaska łyżeczka oleju kokosowego
  • odrobina pieprzu i cynamonu

Przygotowanie: Mleko roślinne gotujemy razem z kurkumą na małym ogniu (też nie możemy doprowadzić do zagotowania). Dodajemy pieprz i cynamon, jeszcze chwilę gotujemy. Gdy odrobinę przestygnie dodajemy miód i olej kokosowy i mieszany.

3. Sok pełen słońca

1/4 łyżeczki kurkumy możemy dodawać do jednodniowego soku marchewkowego razem z kilkoma kroplami oleju lnianego. Uzyskamy w ten sposób prawdziwą przeciwzapalną bombę witaminową.

Świeżą kurkumę możemy dodać również do soków, które wyciskamy sami w domu. Najlepsza kombinacja to kawałek kurkumy, marchew i pomarańcze.

A może suplement z kurkumą?

Możemy zdecydować się również na naturalny suplement z organiczną kurkumą, gdy cierpimy np. na nawracające infekcje, nadciśnienie lub chcemy wzmocnić organizm. Polecam ekologiczna mieszankę skoncentrowanego ekstraktu z korzenia kurkumy i piperyny – Bio kurkumę z czarnym pieprzem z Natvity, która dzięki swojej unikalnej kompozycji pozwoli na jeszcze lepsze przyswajanie kurkumy. Niestety nie każdy może stosować suplementy zawierające w swoim składzie piperynę (wyciąg z czarnego pieprzu) dlatego w swojej ofercie posiadamy także Kompleks kurkumy C3 z firmy Hepatica. Dla bardziej wymagających osób możemy polecić kurkuminę w formie liposomalnego żelu, która dzięki zamknięciu jej w liposomie ma dwukrotnie większą przyswajalność niż jej kapsułkowe czy tabletkowe koleżanki.

Pozostaw komentarz