Gotowa kompozycja ekologicznych płatków zbożowych to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Polecamy jako dodatek do jogurtu, napoju zbożowego oraz owoców.
Płatki owsiane idealnie sprawdzą się na pierwsze śniadanie, jako owsianka - szczególnie zimą, ponieważ rozgrzewa organizm i dostarcza dużo energii. Produkt można podawać z różnymi dodatkami.
Ekologiczna kasza orkiszowa otrzymana z obłuszczonego ziarna orkiszu. Ma łagodny smak, jest wyjątkowo pożywna i na długo daje poczucie sytości. Polecana jako bazę ciepłego śniadania, obiadu lub kolacji, na słodko lub słono oraz do zagęszczania zup i potraw jednogarnkowych.
Kasza jaglana jest otrzymywana z prosa. To zboże uprawiano już w czasach neolitu. W Polce kasza jaglana była bardzo popularna w minionych wiekach – nazywano ją wtedy jagłami lub krupem. Współcześnie coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na znakomity smak i wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
Kasza owsiana jest doskonałym źródłem białka, węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego w wodzie. Ponadto jest bogata w witaminy, głównie z grupy B i witaminę E, oraz w składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, magnez, wapń, miedź.
Kasza Bulgur na Bliskim Wschodzie znana jest już od ponad 4000 lat. Pozyskuje się ją z ziaren pszenicy durum. Jest bogata w składniki odżywcze i niezwykle sycąca, dlatego powinna stanowić nieodłączny element zdrowej diety.