Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

BioPlanet Ryż czarny pełnoziarnisty 400g

Producent: BioPlanet
Dostępność: Brak w magazynie
SKU: 5902175860432
Opis:
Ekologiczny ryż czarny pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykłym orzechowym aromatem, dzięki któremu harmonijnie współgra z wieloma egzotycznymi potrawami. Najlepiej komponuje się z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza. Nadaje potrawom oryginalny wygląd i smak.
17,00 zł
4,25 zł za 100 g

Charakterystyczna czarna barwa tego gatunku ryżu, po ugotowaniu przechodząca w intensywny ciemny fiolet, jest wynikiem wysokiej zawartości antocyjanów. Są to związki z grupy flawonidów, wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające) o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, a także spowalniającym procesy starzenia się organizmu. Regularne spożywanie produktów zawierających antocyjany minimalizuje ryzyko rozwoju procesów miażdżycowych naczyń krwionośnych, zmniejsza zagrożenie cukrzycą oraz chorobą Alzheimera. Czarny ryż zawiera więcej tych substancji niż powszechnie uznane i cenione ciemne owoce jagodowe (np. borówka amerykańska), żurawina, bakłażany czy nawet winogrona.

Spośród szerokiej palety niezbędnych organizmowi składników występujących w czarnym ryżu warto wymienić również: liczne aminokwasy enodo i egzogenne - będące składnikami budulcowymi białek, dużą ilość błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego, niezbędne dla zdrowia pierwiastki takie jak żelazo, cynk i miedź, betakaroten - będący prekursorem witaminy A, witaminę E oraz zestaw witamin z grupy B - które korzystnie oddziałują na stan skóry, włosów i paznokci oraz poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększają koncentrację i efektywność pracy umysłowej.

Prowadzone w ostatnich latach badania naukowe, których wyniki zaprezentowano na łamach prestiżowego „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, dowodzą że otręby – czyli zewnętrzna warstwa nasion czarnego ryżu - wykazują działanie hamujące rozwój alergii i stanów zapalnych skóry, tak więc wskazane są jako element diety osób borykających się z tego rodzaju problemami. Zalecany jest również jako składnik kuracji oczyszczających i odchudzających, osobom osłabionym po chemioterapii lub zabiegach operacyjnych.

Charakterystyczna czarna barwa tego gatunku ryżu, po ugotowaniu przechodząca w intensywny ciemny fiolet, jest wynikiem wysokiej zawartości antocyjanów. Są to związki z grupy flawonidów, wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające) o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, a także spowalniającym procesy starzenia się organizmu. Regularne spożywanie produktów zawierających antocyjany minimalizuje ryzyko rozwoju procesów miażdżycowych naczyń krwionośnych, zmniejsza zagrożenie cukrzycą oraz chorobą Alzheimera. Czarny ryż zawiera więcej tych substancji niż powszechnie uznane i cenione ciemne owoce jagodowe (np. borówka amerykańska), żurawina, bakłażany czy nawet winogrona.

Spośród szerokiej palety niezbędnych organizmowi składników występujących w czarnym ryżu warto wymienić również: liczne aminokwasy enodo i egzogenne - będące składnikami budulcowymi białek, dużą ilość błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego, niezbędne dla zdrowia pierwiastki takie jak żelazo, cynk i miedź, betakaroten - będący prekursorem witaminy A, witaminę E oraz zestaw witamin z grupy B - które korzystnie oddziałują na stan skóry, włosów i paznokci oraz poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększają koncentrację i efektywność pracy umysłowej.

Prowadzone w ostatnich latach badania naukowe, których wyniki zaprezentowano na łamach prestiżowego „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, dowodzą że otręby – czyli zewnętrzna warstwa nasion czarnego ryżu - wykazują działanie hamujące rozwój alergii i stanów zapalnych skóry, tak więc wskazane są jako element diety osób borykających się z tego rodzaju problemami. Zalecany jest również jako składnik kuracji oczyszczających i odchudzających, osobom osłabionym po chemioterapii lub zabiegach operacyjnych.

Nazwa atrybutuWartość atrybutu
Miara - wartość400 g.
Miara - rodzajg
Składryż czarny pełnoziarnisty 100 % (certyfikowany składnik ekologiczny).
Sposób przechowywaniaW chłodnym i ciemnym miejscu
Sposób użycia / dawkowanieuprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok.40 minut.
Napisz własną recenzję produktu
*
*
Zły
Doskonały
*
*
*
*