Funkcje witaminy C w organizmie:
-uczestniczy w procesach metabolicznych jako substancja przenosząca elektrony,
-współdziała w biosyntezie kolagenu, przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości,
-uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych,
-bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy,
-uczestniczy w regeneracji witaminy E,
-ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych,
-jako silny reduktor przeciwdziała procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki,
-podnosi odporność organizmu Hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin,
-ma właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych,
Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy C:
Objawy niedoboru:
- hipowitaminoza:
-zaburzenia w tworzeniu kolagenu (zwiększona łamliwość kości), wolniejsze gojenie się ran,
-zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych,
-osłabienie naczyń włosowatych i możliwości powstawania mikrowylewów w różnych narządach,
-zmniejszenie odporności na infekcje,
-bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia i brak apetytu,
-wstępowanie szkorbutu (gnilca) objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów.
Wskazania:
-niedostateczna podaż z dietą (między innymi w zespołach upośledzonego wchłaniania),
-zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C (intensywny wysiłek fizyczny, okresy rekonwalescencji, zmniejszona odporność organizmu, palenie papierosów, nadczynność gruczołu tarczowego, gruźlica),
-krwotoki, methemoglobinemia, paradontoza, próchnica,
-wspomagająco w przeziębieniu i grypie, astmie, miażdżycy, utrudnionym gojeniu ran.