Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Bellmeda Coriflam 120 kaps.

Producent: Bellmeda
Dostępność: W magazynie
SKU: 4260535241880
Opis:
Produkt o wysokiej zawartości polifenoli oraz kurkuminoidów, które korzystnie wypływają na procesy antyoksydację organizmu.
Stara cena: 234,00 zł
190,00 zł
1,58 zł za 1 szt

Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi, wykazującymi intensywne działanie antyoksydacyjne. Ich naturalnym źródłem jest większość roślin jadalnych, a ich największe stężenie występuje w skórkach owoców. Zwyczajowo, dzieli się je na trzy grupy związków organicznych: flawonoidy, kwasy fenolowe oraz związki fenolowe.

Polifenole – flawonoidy (bioflawonoidy)

Flawonoidy, znane również jako bioflawonoidy, tworzą bardzo rozległą grupę związków chemicznych pochodzenia naturalnego. Jak większość polifenoli występują głównie w owocach i innych roślinach. Flawonoidy odgrywają wiele różnych ról: chronią przed szkodliwymi insektami i grzybami oraz są barwnikami (odpowiadają za barwy tkanek roślinnych), jak i antyoksydantami. Najważniejsze z nich to:

  1. antocyjanidyny - występują przede wszystkim w roślinach o zabarwieniu od różowego po ciemny fiolet, granat. Mówi się, że w organizmie pełnią funkcje ochronne,
  2. izoflawony- występują m.in. w roślinach bobowatych i soi, regulują tło hormonalne i zapobiegają wydzielaniu sebum,
  3. flawonole- mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, znajdziemy je m.in. w ciemnych winogronach, głogu, cebuli, orzechach włoskich lub czerwonym winie,
  4. katechiny- z grupy flawanoli, występują w herbacie, kakao, owocach i warzywach (szczególnie w skórkach owoców), wykazują działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne, antywirusowe, zapobiegawcze nowotworom, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwzakrzepowe,
  5. flawanony- obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo, ochronnie na skórę, przeciwwrzodowo, relaksacyjne. Największe ich stężenie znajdziemy w cytrusach,
  6. bioflawonoidy -niosą wiele korzyści dla zdrowia. Wspomagają one funkcje układu immunologicznego (dlatego w przeziębieniach zaleca się picie naparów np. z czarnego bzu), mają właściwości antyoksydacyjne, regulują poziom cholesterolu. Ponadto flawonoidy mają działanie moczopędne oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegają powstawaniu żylaków oraz miażdżycy.

Polifenole: związki fenolowe

Najobszerniejszą grupą naturalnie występujących polifenoli są związki fenolowe. Znajdziemy je przede wszystkim w liściachnasionach, łodygach, owocach, korze, tkankach kwiatowych i innych łykowatych czy zdrewniałych częściach roślin. Specjaliści mówią o ich przeciwnowotworowych właściwościach, poprzez hamowanie aktywności enzymów biorących udział w procesie neowaskularyzacji (wytwarzania się własnych naczyń krwionośnych zmiany nowotworowej, co zapobiega jej rozprzestrzenianiu się). Związki fenolowe powiązane są również z wydzielaniem estrogenów w kobiecych organizmach, zapobiegają infekcjom, mają działanie przeciwalergiczne. Polifenole – związki fenolowe charakteryzują się również działaniem żółciopędnym, przeciwwrzodowym oraz wspomagającym pracę wątroby.

Polifenole – kwasy fenolowe

Kolejni przedstawiciele grupy polifenoli to kwasy fenolowe, funkcjonujące również pod nazwą fenolokwasy lub kwasy fenylokarboksylowe.

Dzielimy je na:

  1. kwasy monohydroksybenzoesowe,
  2. kwasy dihydroksybenzoesowe (np. kwas protokatechowy obecny w ziarnach pszenicy oraz kwas gentyzynowy występujący w gorczycy),
  3. kwasy trihydroksybenzoesowe (kwas galusowy, kwas floroglucynowy).

Ta grupa polifenoli to przede wszystkim składniki tanin – związków chemicznych o szerokim zastosowaniu w medycynie. Kwasy fenolowe występują w bardzo wielu gatunkach roślin. Ich znaczne ilości można znaleźć w suszonych owocach. Taniny znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych, właściwości ściągających, przeciwobrzękowych, a także hamujących krwawienie. Jak wszystkie polifenole mają również silne działanie antyoksydacyjne.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kurkumina jest organicznym związkiem chemicznym, złożonym z dwóch reszt feruloilowych połączonych atomem węgla i stanowi aż 75% składników kurkuminoidów.

 

Działanie kurkuminy
Kurkuminę cechuje szerokie spektrum działania nie tylko na poziomie komórki, ale też całego organizmu. Wykazuje ona m.in. zdolność oddziaływania na receptory, cytokiny, czynniki transkrypcyjne, czynniki wzrostu oraz enzymy, np. kinazy. Dzięki temu może być stosowana wspomagająco np. w problemach układu nerwowego, oddechowego, ruchowego oraz u cukrzyków.

 

Właściwości antyoksydacyjne
Kurkumina wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, porównywalną z przeciwutleniającym działaniem witaminy C i E. Właściwość ta wywiera wpływ na wiele aspektów związanych z ludzkim organizmem. 
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest bowiem utrzymanie równowagi pomiędzy działaniem reaktywnych form tlenu a zdolnością mechanizmów przeciwutleniających do ich usuwania. W przeciwnym razie może dojść do stresu oksydacyjnego. Ten z kolei zwiększa ryzyko występowania m.in. problemów układu nerwowego i krążenia.  
Kurkumina przyczynia się do neutralizacji niektórych reaktywnych form tlenu (np. anionorodnik ponadtlenkowy, rodnik hydroksylowy czy tlenek azotu) oraz wpływa na wzrost stężenia w komórkach silnego przeciwutleniacza – glutationu. Aktywność antyoksydacyjna kurkuminy związana jest również z ochroną lipidów przed ich utlenianiem. Dodatkowo przeciwdziała spadkowi zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utlenionych LDL.

 

Wpływ na układ pokarmowy
Według badań kurkumina wykazuje ochronny wpływ na przewód pokarmowy. Związek ten może zapobiec zburzeniom trawienia związanym m.in. ze wzdęciami i odbijaniem. Dodatkowo przyczynia się do pobudzenia wydzielania mucyny, która powleka ściany żołądka warstwą ochronną. Kurkumina wywiera również pozytywny wpływ na wątrobę dzięki właściwościom żółciopędnym i żółciotwórczym.

 

Kurkumina a białka zapalne
Kurkumina przyczynia się do obniżenia poziomu wielu zapalnych białek.

 

Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi, wykazującymi intensywne działanie antyoksydacyjne. Ich naturalnym źródłem jest większość roślin jadalnych, a ich największe stężenie występuje w skórkach owoców. Zwyczajowo, dzieli się je na trzy grupy związków organicznych: flawonoidy, kwasy fenolowe oraz związki fenolowe.

Polifenole – flawonoidy (bioflawonoidy)

Flawonoidy, znane również jako bioflawonoidy, tworzą bardzo rozległą grupę związków chemicznych pochodzenia naturalnego. Jak większość polifenoli występują głównie w owocach i innych roślinach. Flawonoidy odgrywają wiele różnych ról: chronią przed szkodliwymi insektami i grzybami oraz są barwnikami (odpowiadają za barwy tkanek roślinnych), jak i antyoksydantami. Najważniejsze z nich to:

  1. antocyjanidyny - występują przede wszystkim w roślinach o zabarwieniu od różowego po ciemny fiolet, granat. Mówi się, że w organizmie pełnią funkcje ochronne,
  2. izoflawony- występują m.in. w roślinach bobowatych i soi, regulują tło hormonalne i zapobiegają wydzielaniu sebum,
  3. flawonole- mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, znajdziemy je m.in. w ciemnych winogronach, głogu, cebuli, orzechach włoskich lub czerwonym winie,
  4. katechiny- z grupy flawanoli, występują w herbacie, kakao, owocach i warzywach (szczególnie w skórkach owoców), wykazują działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne, antywirusowe, zapobiegawcze nowotworom, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwzakrzepowe,
  5. flawanony- obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo, ochronnie na skórę, przeciwwrzodowo, relaksacyjne. Największe ich stężenie znajdziemy w cytrusach,
  6. bioflawonoidy -niosą wiele korzyści dla zdrowia. Wspomagają one funkcje układu immunologicznego (dlatego w przeziębieniach zaleca się picie naparów np. z czarnego bzu), mają właściwości antyoksydacyjne, regulują poziom cholesterolu. Ponadto flawonoidy mają działanie moczopędne oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegają powstawaniu żylaków oraz miażdżycy.

Polifenole: związki fenolowe

Najobszerniejszą grupą naturalnie występujących polifenoli są związki fenolowe. Znajdziemy je przede wszystkim w liściachnasionach, łodygach, owocach, korze, tkankach kwiatowych i innych łykowatych czy zdrewniałych częściach roślin. Specjaliści mówią o ich przeciwnowotworowych właściwościach, poprzez hamowanie aktywności enzymów biorących udział w procesie neowaskularyzacji (wytwarzania się własnych naczyń krwionośnych zmiany nowotworowej, co zapobiega jej rozprzestrzenianiu się). Związki fenolowe powiązane są również z wydzielaniem estrogenów w kobiecych organizmach, zapobiegają infekcjom, mają działanie przeciwalergiczne. Polifenole – związki fenolowe charakteryzują się również działaniem żółciopędnym, przeciwwrzodowym oraz wspomagającym pracę wątroby.

Polifenole – kwasy fenolowe

Kolejni przedstawiciele grupy polifenoli to kwasy fenolowe, funkcjonujące również pod nazwą fenolokwasy lub kwasy fenylokarboksylowe.

Dzielimy je na:

  1. kwasy monohydroksybenzoesowe,
  2. kwasy dihydroksybenzoesowe (np. kwas protokatechowy obecny w ziarnach pszenicy oraz kwas gentyzynowy występujący w gorczycy),
  3. kwasy trihydroksybenzoesowe (kwas galusowy, kwas floroglucynowy).

Ta grupa polifenoli to przede wszystkim składniki tanin – związków chemicznych o szerokim zastosowaniu w medycynie. Kwasy fenolowe występują w bardzo wielu gatunkach roślin. Ich znaczne ilości można znaleźć w suszonych owocach. Taniny znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych, właściwości ściągających, przeciwobrzękowych, a także hamujących krwawienie. Jak wszystkie polifenole mają również silne działanie antyoksydacyjne.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kurkumina jest organicznym związkiem chemicznym, złożonym z dwóch reszt feruloilowych połączonych atomem węgla i stanowi aż 75% składników kurkuminoidów.

 

Działanie kurkuminy
Kurkuminę cechuje szerokie spektrum działania nie tylko na poziomie komórki, ale też całego organizmu. Wykazuje ona m.in. zdolność oddziaływania na receptory, cytokiny, czynniki transkrypcyjne, czynniki wzrostu oraz enzymy, np. kinazy. Dzięki temu może być stosowana wspomagająco np. w problemach układu nerwowego, oddechowego, ruchowego oraz u cukrzyków.

 

Właściwości antyoksydacyjne
Kurkumina wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, porównywalną z przeciwutleniającym działaniem witaminy C i E. Właściwość ta wywiera wpływ na wiele aspektów związanych z ludzkim organizmem. 
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest bowiem utrzymanie równowagi pomiędzy działaniem reaktywnych form tlenu a zdolnością mechanizmów przeciwutleniających do ich usuwania. W przeciwnym razie może dojść do stresu oksydacyjnego. Ten z kolei zwiększa ryzyko występowania m.in. problemów układu nerwowego i krążenia.  
Kurkumina przyczynia się do neutralizacji niektórych reaktywnych form tlenu (np. anionorodnik ponadtlenkowy, rodnik hydroksylowy czy tlenek azotu) oraz wpływa na wzrost stężenia w komórkach silnego przeciwutleniacza – glutationu. Aktywność antyoksydacyjna kurkuminy związana jest również z ochroną lipidów przed ich utlenianiem. Dodatkowo przeciwdziała spadkowi zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utlenionych LDL.

 

Wpływ na układ pokarmowy
Według badań kurkumina wykazuje ochronny wpływ na przewód pokarmowy. Związek ten może zapobiec zburzeniom trawienia związanym m.in. ze wzdęciami i odbijaniem. Dodatkowo przyczynia się do pobudzenia wydzielania mucyny, która powleka ściany żołądka warstwą ochronną. Kurkumina wywiera również pozytywny wpływ na wątrobę dzięki właściwościom żółciopędnym i żółciotwórczym.

 

Kurkumina a białka zapalne
Kurkumina przyczynia się do obniżenia poziomu wielu zapalnych białek.

 

Nazwa atrybutuWartość atrybutu
SkładKompleks kurkumina-cyklodekstryna (17% kurkuminoidów), chlorowodorek berberyny, ekstrakt z pestek winogron (certyfikowany ekologiczny), kwercetyna, ekstrakt z kurkuminy, ekstrakt z soku z oliwek (certyfikowany ekologiczny), resweratrol.
Uwagi i ostrzeżeniaNie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplementy diety nie zastępują zbilansowanej i zróżnicowanej diety., Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytuj zróżnicowanej diety.
Sposób użycia / dawkowanie2x dziennie 2 kapsułki z wystarczającą ilością płynu lub zgodnie z zaleceniami terapeuty.
PrzeciwwskazaniaNadwrażliwość lub uczulenie na składniki preparatu
Sposób przechowywaniaW sposób niedostępny dla małych dzieci, W chłodnym i ciemnym miejscu
Miara - rodzajszt.
Miara - wartość120 KAPS.
Napisz własną recenzję produktu
*
*
Zły
Doskonały
*
*
*
*