Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Barć Pyłek Kwiatowy 200g

Producent: Barć
Dostępność: W magazynie
SKU: 5901968049566
Opis:
Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym stanowi kompozycję wielu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Powstaje w pylnikach roślin nasiennych w postaci ziarenek o wymiarach 2,5 - 250 μm, różniących się kształtem, barwą, wielkością i ciężarem w zależności od gatunku rośliny.
36,50 zł
19,21 zł za 100 g

Pyłek kwiatowy to męska komórka rozrodcza rośliny. Ziarno pyłku otoczone jest celulozową ścianą komórkową, wnętrze zaś wypełniają cenne substancje. Dla pszczół stanowi niezbędny do życia i rozwoju pokarm, brak pyłku w rodzinie pszczelej objawia się występowaniem chorób, w końcu może prowadzić do zamierania rojów. Białka i węglowodany to podstawowe składniki pyłku, pozostałe to szereg substancji biologicznie czynnych spełniających role biokatalizatorów procesów życiowych.

 

Najważniejsze to:

 

  • witaminy;
  • biopieriwstki: wapń, fosfor, magnez, sód,potas, żelazo;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • enzymy pszczele.

 

W rejonie stacjonowania pasiek z Gospodarstwa "Dutkowiak" pozyskiwany jest pyłek z rożnego rodzaju roślin dziko rosnących i uprawnych. Wymienić tu należy szczególnie mniszek, rzepak ozimy i jary, gorczyca, facelia, chaber bławat. Suszenie pyłku odbywa się w niskich temperaturach, mrożenie zapobiega rozwojowi barciaka, a przewiewanie i przebieranie pozwalają uzyskać produktu najwyższej jakości.

 

Pyłek wykazuje działanie antybakteryjne, odtruwające, odżywcze. Obniża poziom cholesterolu, powoduje wzrost hemoglobiny i przyrost czerwonych ciałek krwi, zwiększa wydzielanie insuliny powodując obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia układ odpornościowy. Podnosi sprawność fizyczną.

 

Znajduje zastosowanie w przypadkach:

 

  • wyczerpania fizycznego i psychicznego;
  • wzmożonego wysiłku (sport, ciężka praca);
  • obniżonej odporności;
  • anemii;
  • miażdżycy;
  • cukrzycy;
  • stany zapalne i przerost gruczołu krokowego;
  • nadmierne wypadanie włosów;
  • choroby wątroby (zatrucia);
  • w stanach niedoborów pokarmowych.

 


W profilaktyce, w stanach obniżonej odporności kurację pyłkową najlepiej przeprowadzać wiosną i jesienią 2-3 razy w ciągu roku przez okres jednego miesiąca. W celu zwiększenia przyswajalności pyłek należy zmielić lub namoczyć w przegotowanej wodzie przez około 1-2 godz.

 

Dawkowanie:
Dzieci: 6-12 lat - 16g dziennie
powyżej 12 lat i dorośli - 20-30g dziennie

 

Łyżeczka pyłku waży około 7g. Powyższe ilości można zażywać jedorazowo lub w dwóch dawkach.
Najlepiej rano na czczo i wieczorem.

 

Pyłek kwiatowy to męska komórka rozrodcza rośliny. Ziarno pyłku otoczone jest celulozową ścianą komórkową, wnętrze zaś wypełniają cenne substancje. Dla pszczół stanowi niezbędny do życia i rozwoju pokarm, brak pyłku w rodzinie pszczelej objawia się występowaniem chorób, w końcu może prowadzić do zamierania rojów. Białka i węglowodany to podstawowe składniki pyłku, pozostałe to szereg substancji biologicznie czynnych spełniających role biokatalizatorów procesów życiowych.

 

Najważniejsze to:

 

  • witaminy;
  • biopieriwstki: wapń, fosfor, magnez, sód,potas, żelazo;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • enzymy pszczele.

 

W rejonie stacjonowania pasiek z Gospodarstwa "Dutkowiak" pozyskiwany jest pyłek z rożnego rodzaju roślin dziko rosnących i uprawnych. Wymienić tu należy szczególnie mniszek, rzepak ozimy i jary, gorczyca, facelia, chaber bławat. Suszenie pyłku odbywa się w niskich temperaturach, mrożenie zapobiega rozwojowi barciaka, a przewiewanie i przebieranie pozwalają uzyskać produktu najwyższej jakości.

 

Pyłek wykazuje działanie antybakteryjne, odtruwające, odżywcze. Obniża poziom cholesterolu, powoduje wzrost hemoglobiny i przyrost czerwonych ciałek krwi, zwiększa wydzielanie insuliny powodując obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia układ odpornościowy. Podnosi sprawność fizyczną.

 

Znajduje zastosowanie w przypadkach:

 

  • wyczerpania fizycznego i psychicznego;
  • wzmożonego wysiłku (sport, ciężka praca);
  • obniżonej odporności;
  • anemii;
  • miażdżycy;
  • cukrzycy;
  • stany zapalne i przerost gruczołu krokowego;
  • nadmierne wypadanie włosów;
  • choroby wątroby (zatrucia);
  • w stanach niedoborów pokarmowych.

 


W profilaktyce, w stanach obniżonej odporności kurację pyłkową najlepiej przeprowadzać wiosną i jesienią 2-3 razy w ciągu roku przez okres jednego miesiąca. W celu zwiększenia przyswajalności pyłek należy zmielić lub namoczyć w przegotowanej wodzie przez około 1-2 godz.

 

Dawkowanie:
Dzieci: 6-12 lat - 16g dziennie
powyżej 12 lat i dorośli - 20-30g dziennie

 

Łyżeczka pyłku waży około 7g. Powyższe ilości można zażywać jedorazowo lub w dwóch dawkach.
Najlepiej rano na czczo i wieczorem.

 

Nazwa atrybutuWartość atrybutu
SkładNajważniejszą grupę związków biologicznie czynnych pyłku kwiatowego stanowią białka i wolne aminokwasy, tj. arginina, fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%. W pyłku obecne są zarówno aminokwasy endo- jak i egzogenne. Aminokwasy endogenne organizm zwierzęcia może sam wytworzyć. Natomiast egzogenne muszą być dostarczone z zewnątrz, gdyż organizm tego rodzaju aminokwasów nie wytwarza. Szczególne znaczenie ma aminokwas egzogenny zwany argininą. Jak wykazały badania, arginina zawarta w pyłku zwiększa produkcję tlenku azotu, który obniża napięcie ścian naczyń i działa w ten sposób rozkurczowo na tętnice wieńcowe podobnie jak nitrogliceryna. Arginina zapobiega również zlepianiu się erytrocytów. Z pyłku kwiatowego wyizolowano także ponad 30 enzymów i koenzymów katalizujących liczne procesy biochemiczne w organizmie człowieka. Pyłek stanowi również bogate źródło flawonoidów, leukoantocyjanów, katechin, kwasu oleanolowego i ursolowego. W znacznych ilościach występują w nim fenolokwasy (ok. 2 g w 100 g), najczęściej kwas chlorogenowy, ferulowy, p-hydroksybenzoesowy i p-kumarowy. Wśród lipidów obecne są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), m.in. kwas linolowy, γ-linolenowy i arachidowy. W pyłku kwiatowym wykryto ok. 40 pierwiastków pod postacią soli mineralnych w tym znaczące ilości potasu, magnezu, żelaza i cynku. W mniejszych ilościach występuje natomiast selen, bor, srebro, pallad, platyna, cyrkon i tytan. Węglowodany to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych. Pyłek kwiatowy jest również źródłem witamin rozpuszczalnych zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie, tj. A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.
PostaćPyłek
Miara - wartość190
Miara - rodzajg
Sposób przechowywaniaW warunkach pokojowych
PrzeciwwskazaniaNadwrażliwość lub uczulenie na składniki preparatu
Uwagi i ostrzeżeniaNie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu. Osoby przyjmujące leki powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Nie używaj produktu jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do jego jakości i skontaktuj się ze sprzedawcą lub producentem.
Napisz własną recenzję produktu
*
*
Zły
Doskonały
Zamieszczone recenzje
ANNA
dobrze zapakowany produkt, wszystko ok,polecam.
Gość | 24.06.2022 17:22
Czy ta recenzja była pomocna? Tak Nr (0/0)
karolina
Super sklep.Zamowienie szybko zrealizowane.Polecam
Gość | 12.01.2022 14:35
Czy ta recenzja była pomocna? Tak Nr (0/0)
*
*
*
*