Darmowa dostawa od 500 zł

Dostawa od 12 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Barć Pyłek Kwiatowy 200g

Producent: Barć
Dostępność: W magazynie
SKU: 5901968049566
Opis:
Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym stanowi kompozycję wielu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Powstaje w pylnikach roślin nasiennych w postaci ziarenek o wymiarach 2,5 - 250 μm, różniących się kształtem, barwą, wielkością i ciężarem w zależności od gatunku rośliny.
26,00 zł

Pyłek kwiatowy to męska komórka rozrodcza rośliny. Ziarno pyłku otoczone jest celulozową ścianą komórkową, wnętrze zaś wypełniają cenne substancje. Dla pszczół stanowi niezbędny do życia i rozwoju pokarm, brak pyłku w rodzinie pszczelej objawia się występowaniem chorób, w końcu może prowadzić do zamierania rojów. Białka i węglowodany to podstawowe składniki pyłku, pozostałe to szereg substancji biologicznie czynnych spełniających role biokatalizatorów procesów życiowych.

 

Najważniejsze to:

 

  • witaminy;
  • biopieriwstki: wapń, fosfor, magnez, sód,potas, żelazo;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • enzymy pszczele.

 

W rejonie stacjonowania pasiek z Gospodarstwa "Dutkowiak" pozyskiwany jest pyłek z rożnego rodzaju roślin dziko rosnących i uprawnych. Wymienić tu należy szczególnie mniszek, rzepak ozimy i jary, gorczyca, facelia, chaber bławat. Suszenie pyłku odbywa się w niskich temperaturach, mrożenie zapobiega rozwojowi barciaka, a przewiewanie i przebieranie pozwalają uzyskać produktu najwyższej jakości.

 

Pyłek wykazuje działanie antybakteryjne, odtruwające, odżywcze. Obniża poziom cholesterolu, powoduje wzrost hemoglobiny i przyrost czerwonych ciałek krwi, zwiększa wydzielanie insuliny powodując obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia układ odpornościowy. Podnosi sprawność fizyczną.

 

Znajduje zastosowanie w przypadkach:

 

  • wyczerpania fizycznego i psychicznego;
  • wzmożonego wysiłku (sport, ciężka praca);
  • obniżonej odporności;
  • anemii;
  • miażdżycy;
  • cukrzycy;
  • stany zapalne i przerost gruczołu krokowego;
  • nadmierne wypadanie włosów;
  • choroby wątroby (zatrucia);
  • w stanach niedoborów pokarmowych.

 


W profilaktyce, w stanach obniżonej odporności kurację pyłkową najlepiej przeprowadzać wiosną i jesienią 2-3 razy w ciągu roku przez okres jednego miesiąca. W celu zwiększenia przyswajalności pyłek należy zmielić lub namoczyć w przegotowanej wodzie przez około 1-2 godz.

 

Dawkowanie:
Dzieci: 6-12 lat - 16g dziennie
powyżej 12 lat i dorośli - 20-30g dziennie

 

Łyżeczka pyłku waży około 7g. Powyższe ilości można zażywać jedorazowo lub w dwóch dawkach.
Najlepiej rano na czczo i wieczorem.

 

Pyłek kwiatowy to męska komórka rozrodcza rośliny. Ziarno pyłku otoczone jest celulozową ścianą komórkową, wnętrze zaś wypełniają cenne substancje. Dla pszczół stanowi niezbędny do życia i rozwoju pokarm, brak pyłku w rodzinie pszczelej objawia się występowaniem chorób, w końcu może prowadzić do zamierania rojów. Białka i węglowodany to podstawowe składniki pyłku, pozostałe to szereg substancji biologicznie czynnych spełniających role biokatalizatorów procesów życiowych.

 

Najważniejsze to:

 

  • witaminy;
  • biopieriwstki: wapń, fosfor, magnez, sód,potas, żelazo;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • enzymy pszczele.

 

W rejonie stacjonowania pasiek z Gospodarstwa "Dutkowiak" pozyskiwany jest pyłek z rożnego rodzaju roślin dziko rosnących i uprawnych. Wymienić tu należy szczególnie mniszek, rzepak ozimy i jary, gorczyca, facelia, chaber bławat. Suszenie pyłku odbywa się w niskich temperaturach, mrożenie zapobiega rozwojowi barciaka, a przewiewanie i przebieranie pozwalają uzyskać produktu najwyższej jakości.

 

Pyłek wykazuje działanie antybakteryjne, odtruwające, odżywcze. Obniża poziom cholesterolu, powoduje wzrost hemoglobiny i przyrost czerwonych ciałek krwi, zwiększa wydzielanie insuliny powodując obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia układ odpornościowy. Podnosi sprawność fizyczną.

 

Znajduje zastosowanie w przypadkach:

 

  • wyczerpania fizycznego i psychicznego;
  • wzmożonego wysiłku (sport, ciężka praca);
  • obniżonej odporności;
  • anemii;
  • miażdżycy;
  • cukrzycy;
  • stany zapalne i przerost gruczołu krokowego;
  • nadmierne wypadanie włosów;
  • choroby wątroby (zatrucia);
  • w stanach niedoborów pokarmowych.

 


W profilaktyce, w stanach obniżonej odporności kurację pyłkową najlepiej przeprowadzać wiosną i jesienią 2-3 razy w ciągu roku przez okres jednego miesiąca. W celu zwiększenia przyswajalności pyłek należy zmielić lub namoczyć w przegotowanej wodzie przez około 1-2 godz.

 

Dawkowanie:
Dzieci: 6-12 lat - 16g dziennie
powyżej 12 lat i dorośli - 20-30g dziennie

 

Łyżeczka pyłku waży około 7g. Powyższe ilości można zażywać jedorazowo lub w dwóch dawkach.
Najlepiej rano na czczo i wieczorem.

 

Nazwa atrybutuWartość atrybutu
SkładNajważniejszą grupę związków biologicznie czynnych pyłku kwiatowego stanowią białka i wolne aminokwasy, tj. arginina, fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%. W pyłku obecne są zarówno aminokwasy endo- jak i egzogenne. Aminokwasy endogenne organizm zwierzęcia może sam wytworzyć. Natomiast egzogenne muszą być dostarczone z zewnątrz, gdyż organizm tego rodzaju aminokwasów nie wytwarza. Szczególne znaczenie ma aminokwas egzogenny zwany argininą. Jak wykazały badania, arginina zawarta w pyłku zwiększa produkcję tlenku azotu, który obniża napięcie ścian naczyń i działa w ten sposób rozkurczowo na tętnice wieńcowe podobnie jak nitrogliceryna. Arginina zapobiega również zlepianiu się erytrocytów. Z pyłku kwiatowego wyizolowano także ponad 30 enzymów i koenzymów katalizujących liczne procesy biochemiczne w organizmie człowieka. Pyłek stanowi również bogate źródło flawonoidów, leukoantocyjanów, katechin, kwasu oleanolowego i ursolowego. W znacznych ilościach występują w nim fenolokwasy (ok. 2 g w 100 g), najczęściej kwas chlorogenowy, ferulowy, p-hydroksybenzoesowy i p-kumarowy. Wśród lipidów obecne są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), m.in. kwas linolowy, γ-linolenowy i arachidowy. W pyłku kwiatowym wykryto ok. 40 pierwiastków pod postacią soli mineralnych w tym znaczące ilości potasu, magnezu, żelaza i cynku. W mniejszych ilościach występuje natomiast selen, bor, srebro, pallad, platyna, cyrkon i tytan. Węglowodany to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych. Pyłek kwiatowy jest również źródłem witamin rozpuszczalnych zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie, tj. A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.
PostaćPyłek
Miara - wartość190
Miara - rodzajg
Sposób przechowywaniaW warunkach pokojowych
PrzeciwwskazaniaNadwrażliwość lub uczulenie na składniki preparatu
Uwagi i ostrzeżeniaNie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu. Osoby przyjmujące leki powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Nie używaj produktu jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do jego jakości i skontaktuj się ze sprzedawcą lub producentem.
Napisz własną recenzję produktu
*
*
Zły
Doskonały
*
*
*
*