Argentyna Limited Yerba mate Pajarito 500g
Niestety ten produkt nie jest dłużej dostępny.
Dostępność: Brak w magazynie
Opis:Yerba Mate (łac. ilex paraguariensis) czyli ostrokrzew paragwajski to nazwa rośliny uprawianej w krajach Ameryki Południowej (głównie w Argentynie, Paragwaju i Brazylii) uznana na świecie jako napój przeciwko zmęczeniu i depresji. Zwiększa sprawność umysłową i fizyczną, działa jako środek przeciwreumatyczny. Regeneruje siły, poprawia przemianę materii i odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit. Oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi uczucie głodu. Yerba Mate posiada właściwie wszystkie witaminy (A,B1,B2,C,E,H), które są niezbędne człowiekowi do życia oraz liczne sole mineralne (m.in. sód, magnez, wapń, żelazo, miedź, potas, krzem, fosfor, siarkę). Poznaj jedna z najbardziej popularnych yerba - Pajarito Tradicional
37,00 zł
7,40 zł za 100 g
Pajarito Tradicional jest to yerba z grubo ciętymi listkami i gałązkami oraz sporą ilością pyłu, który nadaje jej mocy. Jest suszona nad ogniem, dzięki czemu wyczuwalny jest jej tytoniowy posmak. Mocno pobudzająca, lekko gorzka, polecana dla osób, które mają już doświadczenie z yerba mate.
Pajarito to jedna z najbardziej rozpoznawalnych paragwajskich marek. Wytwarzana jest od 1950 roku w południowo-wschodniej części Paragwaju w prowincji Itapua na plantacjach założonych przez Lauro Raatz.
Właściwości i działanie Yerba Mate
YERBA MATE zawiera aż 196 aktywnych komponentów, czyli więcej niż np. zielona herbata. Badania przeprowadzone w Instytucie Pasteura w Paryżu wykazały, że posiada niemal wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia. Ponadto jest bogata w karoten, magnez, potas, żelazo, wapń i wiele innych minerałów. Nie oznacza to oczywiście, że jest jedynym napojem potrzebnym nam do życia, ale że picie Yerby niesie ze sobą ogrom pożytecznych właściwości. Yerba mate stymuluje centralny układ nerwowy, pobudza i zwiększa zdolność koncentracji jednocześnie, nie powodując efektów ubocznych w postaci rozdrażnienia czy nerwowości. Wpływa rozluźniająco na mięśnie, obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Yerba Mate ma wiele właściwości, o których warto wiedzieć:
ogólnie pobudza organizm, łagodząc jednocześnie objawy zmęczenia (a w przeciwieństwie do kawy zawiera śladowe ilości kofeiny),
wspomaga koncentrację,
łagodzi uczucie głodu,
poprawia przemianę materii,
dzięki zawartości ksantyn (głównie mateiny) wspomaga proces leczenia astmy.
Właściwości zdrowotne potwierdzone naukowo
Ponieważ działanie Yerba Mate zdaje się być remedium na wiele dolegliwości, szybko stała się obiektem badań wielu naukowców. Dzięki nim powstało mnóstwo opracowań, które potwierdzają lub obalają dotychczasowe ustalenia:
Yerba Mate ma duże właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu jest bardzo pomocna w profilaktyce takich chorób, jak rak, schorzenia układu krążenia, zapalenia i choroby wątroby. Jednak tylko regularne picie Yerby pomaga utrzymywać jej działanie antyoksydacyjne w naszym organizmie.
Wspiera profilaktykę antynowotworową. Broni przed rozwojem komórek rakowych poprzez niszczenie już powstałych i ochronę zdrowych komórek.
Wpływa pozytywnie na pracę układu krwionośnego. Obniża poziom złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego cholesterolu, co ma znaczenie również w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Dodatkowo udowodnione zostało, że Yerba Mate ma działanie ochronne dla serca – łagodzi jego dysfunkcje i odbudowuje uszkodzenia.
Ma działanie wspomagające odchudzanie. Yerba Mate ma pozytywny wpływ na trawienie tłuszczów. Co więcej, badania pokazują, że przyczynia się do zmniejszenia czasu potrzebnego do osiągnięcia subiektywnego poczucia sytości.
Pomaga radzić sobie z cukrzycą. Kwas chlorogenowy, będący składnikiem Yerby, bierze udział w regulacji uwalniania glukozy z wątroby, co ma znaczenie w cukrzycy insulinozależnej. Dodatkowo składniki zawarte w Yerba Mate chronią przed powikłaniami przy cukrzycy.
Yerba Mate ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Dzięki temu może mieć wspierające działanie zarówno w przypadku chorób wewnętrznych, jak i zewnętrznych, np. w przypadku łupieżu, zapalenia płuc.