Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Alkohol - częste mity oraz naturalne metody aby zapobiec negatywnym dla organizmu konsekwencjom spożywania alkoholu

Alkohol -  częste mity oraz naturalne metody aby zapobiec negatywnym dla organizmu konsekwencjom spożywania alkoholu

Przed nami okres letni. Na pewno także i w Państwa kalendarze wpiszą się liczne grille, imprezy plenerowe, spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Na naszych stołach częściej niż zwykle zagościć też mogą różnegorodzaju trunki alkoholowe.

Oczywiście alkohol jest dla ludzi, ale należy spożywać go z rozsądkiem i posiadać tzw. "kulturę picia".

Zanim jeszcze sięgniemy po jakikolwiek napój procentowy pamiętajmy, że nieprawdą jest, iż lampka wina, kufel piwa czy „kieliszek” wódki nikomu jeszcze nie zaszkodziły. 

Alkohol wypijany w niewielkich ilościach i do tego sporadycznie, nie powoduje widocznych zmian w organizmie, natomiast kiedy sięganie po alkohol powtarza się zbyt często lub kiedy organizm jest szczególnie wrażliwy na działanie alkoholu – nawet niewielkie jego ilości będą nam szkodzić.

Niezwykle częstym mitem jest to, że to rodzaj pitego alkoholu wywołuje kaca. Otóż nie! Generalnie rzecz biorąc nie to, co pijemy wpływa na nasze gorsze samopoczucie kolejnego dnia  - tylko to - w jakiej ilości to spożyliśmy. Do tzw. "kaca" w dużej mierze przyczyniają się także nasze genetyczne uwarunkowania, predyspozycje oraz budowa ciała.

Przykładowo - wiele osób uważa, że po winie nie ma zjawiska zatrucia alkoholowego, co jest błędem. Wino jako jeden z nielicznych alkoholi, który zawiera związek organiczny tzw  . taninę, która wywołuje ból głowy u niektórych ludzi.

 

Czy zdarza się Państwo sięgać po środki przeciwbólowe, które maja pomoc w uśmierzeniu bólu głowy następnego dnia po spożywaniu alkoholu?

Jeżeli tak - to musicie wiedzieć, że alkohol zaburza proces przetwarzania przez nasz organizm paracetamolu - co za tym idzie połączenie alkoholu i niektórych tabletek przeciwbólowych możne prowadzić do zapalenia wątroby bądź naprawdę przykrych konsekwencji zdrowotnych.

Zatem bądźmy czujni jakie środki farmakologiczne przyjmujemy!

 

Następnym mitem, jest to, iż jeżeli zjemy przed położeniem się spać to załagodzimy zatrucie alkoholowe. 

Niestety nie.

Owszem, pokarm pomaga spowolnić wchłanianie alkoholu w naszym żołądku dlatego najlepiej jest zjeść przed piciem.

Najbardziej polecane są tłuszcze, ponieważ "wyścielają" ścianę żołądka.

Polecamy między innymi różnego rodzaju orzechy czy migdały dostępne w naszym sklepie bądź też zimnotłoczone oleje, które można dodać do ulubionej sałatki, z apetytem ją zjeść a potem pić.

Wtedy skutki spożywanego alkoholu będą mniej negatywne dla naszego organizmu, gdyż wspomniane orzechy czy oleje spowolnią absorpcję alkoholu.

 

Zdradzimy Państwo przepis na zdrowe batoniki, które samodzielnie i bardzo szybko można przyrządzić przed przyjęciem gości.

Polecamy  przekąszać je (jak i inne produkty o zwiększonej zawartości zdrowych tłuszczów) w miedzy czasie spożywania trunków a na pewno uchroni to nasz żołądek szkodliwym działaniem czegoś mocniejszego.

  

PRZEPIS (na 15 sztuk)

400 g ziaren sezamu

100 mielonych migdałów

5 łyżek miodu

5 łyżek olejku kokosowego 

4 łyżki spiruliny

Wystarczy wszystkie składniki pomieszać, wstawić do foremek a następnie dać do zamrażalnika na godzinę.

 

Kolejną bardzo istotną rzeczą jest to, iż alkohol działa moczopędnie. 

Wypłukuje sole mineralne np. magnez, wapń, potas oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie: witaminy z gr B i C.

Co za tym idzie trzeba je bardzo szybko uzupełnić - aby zmniejszyć do minimum negatywne działanie alkoholu na nasz organizm.  

Oto kilka prostych sposobów na szybkie wyrównanie poziomu utraconych substancji:

1) Wyciśnijmy świeży sok z pomarańczy, zjedzmy kiszoną kapustę bądź ogórki kiszone. Oprócz zwartej w tych produktach witaminy C znajdziemy tam kultury bakterii, które pozytywnie wpłyną na naszą prace jelit i jeszcze szybciej pomogą usuwać zaległe toksyny z organizmu. Polecamy także do świeżo wyciśniętego soku dodać około jedno-dwu gramową porcję witaminy C w proszku.

2) Oprócz witamin alkohol wypłukuje także magnez.

Po przebudzeniu zamiast kawy, która jeszcze bardziej pogłębi "regres magnezowy"  przyjmij suplementy diety zawierające magnez i witaminę B6, która sprzyja jego szybkiemu wchłanianiu  

Następnie zjedzmy pełnowartościowe śniadanie.

3) Czy wiedzieliście, że cukry proste także sprzyjają szybszemu trawieniu alkoholu?

Dlatego można też można sięgnąć po miód, który zawiera fruktozę. Rozpuśćmy łyżkę miodu w letniej wodzie, dorzućmy plaster cytryny i taką "miksturę" pijmy zaraz po wstaniu z łózka.

4) Niedocenionym lekarstwem są także zioła, a co nam pomoże?

Otóż rumianek i mięta.

Zaparzmy taki napar i spożywajmy go przez cały dzień. Skuteczni wyeliminuje uczucie mdłości i ociężałości.

 

Na koniec pamiętajmy także o ośmiu zasadach dr Josepha Mercoli!

Niech Twój organizm naprawi się sam!  

1. Pij czysta wodę

2. Jedz warzywa

3. Tłuszcz jak paliwo

4. Ćwicz mniej a skuteczniej

5. Korzystaj ze słońca i czerp witaminę D

6. Zadbaj o jelita

7. Oczyszczaj umysł snem

8. Chodź boso

 

BIBLIOGRAFIA:

"Siła zdrowych nawyków" Dr Joseph Mercola

Women's Healthy MAJ 2017

https://hpba.pl

http://www.zw.com.pl/artykul/405828.html

http://www.e-stawiamnazdrowie.pl/index.php/alkohol/55-alkohol-skutki/330-wplyw-alkoholu-na-organizm-czlowieka

http://www.punktzdrowia.pl/zdrowie/kac-fakty-i-mity 

Pozostaw komentarz
Komentarze
03.09.2018 18:00
Nie jest absolutnie mitem, że to jaki alkohol wypijemy ma wpływ na kaca. Wie to każdy, kto trochę przesadza. Nawet większe ilości ale np. "czystego" bimbru nie zrobią takiego kaca jak np. piwo. Najważniejsze jednak jest tempo picia. Każdy ma bowiem inną szybkość przyswajania (spalania) alkoholu. Jeśli ktoś pospieszy to kac murowany. Wolne spożywanie chroni przed kacem.
17.01.2019 10:57
Mi na kaca zawsze przynosi ulgę soczek z buraka, marchwi, cytryny i jabłka, tak jak polecają na terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Soczek robię sam w wyciskarce i w tedy wiem co piję. Ból głowy przechodzi i energia wraca. Jak nie mam z czego zrobić sok, to piję kefir lub maślankę.