Co to jest kombucha?
Kombucha to potocznie grzyb herbaciany. Jest określana mianem grzybka japońskiego lub także grzybkiem tybetańskim, jednak to określenie jest błędne.
Kombucha ma postać galaretowatej masy. Dodana do herbaty powoduje proces fermentacji w wyniku której powstaje napój z kombuchy.
Napój z kombuchy ma lekko słodki, kwaskowaty, orzeźwiający smak. Jest musujący oraz posiada barwę od jasnoszarej do ciemnobrązowej.
Napój z kombuchy jest przygotowywany na bazie herbaty czarnej, herbaty zielonej czy herbaty z dzikiej róży.
Wartości odżywcze kombuchy
Kombucha jest bogata w różnego rodzaju kwasy organiczne takie jak kwas octowy, kwas mlekowy, kwas glukonowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy.
Kombucha jest także źródłem sacharozy, fruktozy oraz glukozy.
To także bogactwo witamin z grupy B (witamina B1, witamina B2, witamina B6 oraz witamina B12), witaminy C oraz składników mineralnych: cynku, magnezu, wapnia, żelaza i miedzi
Napój z kombuchy może zawierać także alkohol, kofeinę, cukier oraz inne substancje.
Właściwości zdrowotne
Napój z kombuchy jest polecany na bezsenność, utratę pamięci, brak apetytu, odchudzanie, nadciśnienie tętnicze, obniżenie poziomu cholesterolu, PMS Osoby, które zmagają się z przewlekłym zmęczeniem mogą również wypróbować kombuchę.
Kombucha wzmacnia odporność organizmu, reguluję pracę układu pokarmowego. Pomaga usprawnić pracę wątroby, nerek oraz pęcherza moczowego.
Kombucha oczyszcza organizm z toksyn, a nawet może leczyć nowotwory.
Według naukowców z Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi kombucha ma właściwości, które wpływają na normalizująco na metabolizm, oczyszczanie krwi oraz procesy oczyszczania organizmu z toksyn.
Kombucha według naukowców z Łodzi wpływa pozytywnie na trawienie.