Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

9 powodów dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki.

9 powodów dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki.

1. Świeżo wyciskane soki to ekspres do zdrowia.

2. Świeżo wyciskane soki to jedyna droga by dostarczyć organizmowi budulca w wystarczającej ilości.

Na 1 litr soku wyciskanego w wyciskarce potrzeba ok. 1,5-2 kg surowca. Sama pewnie wiesz, że ciężko zjeść 1,5 kg marchewek lub innych warzyw. Dodatkowo organizm będzie musiał zużyć energię by wszystko to strawić i pozbyć się mnóstwa resztek. Zatem wypić warzywa jest dużo szybciej i efektywniej niż je zjeść.

Ale co z błonnikiem? Spokojnie, błonnik dostarczysz w innych formach, np. w zupach, świeżych koktajlach, sałatkach itd. Soki nie służą dostarczaniu wielkich ilości błonnika, lecz świeżego budulca w dużych ilościach i szybko.

3. Świeżo wyciskane soki pozwolą na dostarczanie do organizmu większej różnorodności warzyw, ziół, traw, kiełków czy owoców.

Z reguły jadamy te same warzywa, robimy te same ulubione sałatki lub zupy.

Niektórzy nie jadają warzyw niemal wcale (bo “nie lubią”, bo cierpią po nich na niestrawność itd.), a dzieci lubią wybierać np. pietruszkę czy seler z zupy itd.

W wyciskanych sokach można przemycić nawet takie warzywa, zioła czy przyprawy, których normalnie się nie lubi. Dodane w niewielkich ilościach w wyciskanym soku nie są nawet wyczuwalne ani widoczne.

4. Świeżo wyciskane soki pozwolą na dostarczenie organizmowi budulca w niezmienionej formie czyli o najwyższej jakości.

5. Świeżo wyciskane soki wspaniale alkalizują organizm.

To bardzo ważne dla każdego, a w szczególności dla osób żywiących się tradycyjnie (pieczywo, nabiał, mięso, cukier i podobne pokarmy zakwaszające), palących, prowadzących siedzący tryb życia, biorących leki lub żyjących w stresie.

Czyli dla każdego z nas praktycznie rzecz biorąc.

Przywrócenie prawidłowego pH organizmu działa cuda: daje energetycznego kopa (lepszego niż kawa), poprawia się nam jasność umysłu, potrzebujemy mniej snu i budzimy się rześcy jak skowronki nawet gdy śpimy krócej, poprawia się wygląd skóry (odmładza lepiej niż najdroższy krem), stopniowo nie mamy już takiej ochoty na śmieciowe jedzenie.

6. Świeżo wyciskane soki niewiarygodnie wzmacniają nasz system immunologiczny.

Problem z odpornością jest taki, że ludzie podchodzą do niego wybiórczo, myśląc, że wystarczy pić tran albo jeść czosnek. Prawda jest taka, że znakomitej odporności nie można nabyć stosując jedną rzecz. Ani nawet dwie nie wystarczą.

Gdy regularnie pijesz świeżo wyciskane soki organizm dostaje najlepsze z możliwych i kompletny budulec, dopiero wtedy zaczyna się budować świetna odporność. Warto pamiętać, że sezon na soki jest wiosną/latem. Jesienią i zimą soki zastępujemy ciepłymi zupami.

 7. Świeżo wyciskane soki są świetne w celu oczyszczenia organizmu.

Na wiosnę jest zwyczaj robienia wiosennych porządków w szafkach z ciuchami i przydomowych ogródkach. Wszystko lśni czystością na zewnątrz, a co w środku?

Jeśli robisz raz do roku wiosenne porządki w swoim domu zrób je również w środku swojego ciała. Polecamy detoks warzywno-owocowy na bazie soków.

8. Soki warzywne świeżo wyciskane wchodzą w skład wielu protokołów naturalnie leczących i zapobiegających chorobom cywilizacyjnym

Tak, w tym również nowotworom (m.in. Gerson, Budwig, Breuss, Ornish, Kelley, Moerman, Mitsuo Koda, u nas w Polsce Dąbrowska). Lekarze ci doszli do wniosku, że to nie brak farmaceutyków w organizmie wywołuje degenerację komórek, zatem powrót do stanu wyjściowego nie nastąpi w wyniku podawania organizmowi chemikaliów.

7. Świeżo wyciskane soki przeciwdziałają tyciu spowodowanemu obżarstwem i napadami wilczego głodu.

Organizm często daje nam znać, że chce coś zjeść nie dlatego, że jest głodny, lecz dlatego, że ma nadzieję, iż  w końcu dostanie to, czego potrzebuje. Często ludzie z nadwagą jedzą całymi dniami i są to naprawdę wielkie ilości jedzenia, ale nie mają pojęcia, że ich organizmy pozostają w stanie… niedożywienia.

9. Tania suplementacja

Podstawowe składniki (marchewka, jabłka, buraki czy kapusta) – są tanie cały rok (1-4 zł/kg). Dodatkowe składniki jakie możemy wrzucać do wyciskanego soku są nieco droższe i podlegają czasem sezonowym zmianom cen, ale też i schodzą w nieco mniejszej ilości (cytryna, imbir, zielenina, ogórki, brokuły, pomidory itp.)

Martwa natura smacznego letniego smoothie Darmowe Zdjęcia

 

Pozostaw komentarz