Co łączy tak wielkie umysły, jak Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Mahatma Ghandi, Krishnamurti Jiddu i Ralph Waldo Emerson? Wszyscy byli wegetarianami. Lista osób, które wywarły wielki wpływ na dzieje świata, a które rezygnowały z jedzenia mięsa, mogła by się ciągnąc przez wiele stron. Zarówno historyczne postacie, jak i współcześni zwolennicy diety wegetariańskiej wybierają ją z wielu powodów, dostrzegając w niej szereg zalet i korzyści. Przyjrzyjmy się im bliżej. Poznaj 10 powodów, dla których warto być wegetarianinem. Należy jednak pamiętać, że w diecie wegetariańskiej najważniejsze jest bogactwo naturalnych składników pochodzenia roślinnego. Nie warto iść na łatwiznę i czerpać energii z tzw. „junk foodu”. Junk-food, czyli tzw. śmieciowe jedzenie to żywność wysoko przetworzona. Charakteryzuje się tym, że jest łatwa i tania w produkcji, a także opłacalna, bo dzięki dodaniu odpowiednich składników poprawiających smak, w dużej części sztucznych, cieszy się powodzeniem wśród konsumentów, a nawet posiada pewien potencjał uzależniający. Pojęcie junk-food, w niektórych źródłach używane jest zamiennie z pojęciem fast-food. Obecnie jednak fast-food uznawany jest za pojęcie szersze, które zawiera w sobie junk-food wzbogacony o dodatki zdrowe, np. różnego rodzaju sałatki.
ZDROWIE FIZYCZNE
1. Dłuższe życie
Przeprowadzone badania na grupie 11000 osób (6000 wegetarian i 5000 osobach jedzących mięso) pokazują, że wegetarianie żyją dłużej i są mniej narażeni na choroby serca. Dieta wegetariańska obniża także ryzyko zachorowań na nowotwory oraz zapobiega chorobom krążenia.
2. Zdrowsze jelita
Dzięki zwiększonemu spożyciu błonnika, które w dużych ilościach znajduje się w świeżych warzywach i owocach wegetarianie, mają zdrowsze i czystsze jelita, tym samym poprawia się ich trawienie i wydolność. Czyste jelita z kolei wpływają na ogólną poprawę funkcjonowania organizmu – mamy więcej siły i energii, ciało i oddech nabiera przyjemnej woni, a skóra staje się młodsza i gładsza. Zanikają też zmiany skórne, wzdęcia, nieprzyjemne gazy i rozdrażnienie.
3. Piękniejsze i silniejsze ciało
Nie tylko cera ulegnie poprawie, ale wraz ze zwiększoną podażą witamin, minerałów i substancji odżywczych, które są konsekwencją zdrowej diety wegetariańskiej, przyjdzie także smuklejsza sylwetka, a ciało stanie się bardziej wytrzymałe i odporne na przeciążenia. Będzie się także szybciej regenerować, zwiększy się jego wydolność i ogólna sprawność. Wielu zawodowych sportowców to potwierdza, choćby ultratramaratończyk Scott Jurek, który zwyciężał wiele prestiżowych zawodów, przebiegając za każdym razem ponad 150km (!)
ZDROWIE PSYCHICZNE
4. Wolność od lęku i depresji
Wspomniane oczyszczenie jelit wpłynie nie tylko korzystnie na ciało fizyczne, ale także a może przede wszystkim na umysł i zdrowie psychiczne, stopniowo uwalniając od stanów lękowych, chandry, a nawet długotrwałej depresji. Jak podaje Instytut Mikroekologii w Poznaniu, to komórki w jelitach są odpowiedzialne za produkcje aż 80% serotoniny w organizmie, która to jak wiadomo jest nazywana hormonem szczęścia. Widzimy więc, że jakiekolwiek zaburzenia flory bakteryjnej jelit wpływają znacząco na poczucie szczęścia, a raczej na jego brak.
5. Poprawa zdolności umysłowych
Choć nie musi to być regułą, to osoby przechodzące na dietę wegetariańską zazwyczaj zaczynają sięgać po produkty, które do tej pory były przez nie bagatelizowane i po prostu ignorowane. Mowa tutaj o produktach bogatych w minerały i witaminy, które odżywiają mózg i znacząco wpływają na zwiększenie zdolności poznawczych, w tym logiczne myślenie, pamięć itp. Mowa tutaj o regularnym spożywaniu orzechów, ziaren (np. słonecznika i pestek dyni), dobrej jakości oliwy z oliwek, awokado, kakao i ciemnej czekolady, karobu, pomidorów, ziół czy roślin strączkowych.
ZWIERZĘTA
6. Żywe zwierzęta
Zostając wegetarianinem, ocalisz życie wielu zwierząt. Dla wielu wegetarian jest to główny, a nawet jedyny powód, dla którego zdecydowali się odstawić mięso. Współczucie dla naszych mniej rozwiniętych przyjaciół i rezygnacja z jedzenia ich zwłok ma realny wpływ na ich życie. Wg statystyk przeciętny człowiek w ciągu swojego życia zjada 5 krów, 20 świń, 760 kurczaków, 18 kaczek, 7 królików i około tysiąca ryb. Są to olbrzymie liczby, do których nie musisz się przyczyniać.
7. Zdrowe i szczęśliwe zwierzęta
Jedzenie mięsa to nie tylko przyczynianie się do ich zabijania, ale także do bestialskiego ich traktowania w czasie życia. Zwierzęta na fermach przemysłowych przetrzymywane są bardzo ciasnych pomieszczeniach, doprowadzane na skraj wytrzymałości fizycznej i psychicznej oraz poddawane ogromnemu stresowi, faszerowane antybiotykami i innymi substancjami zwiększających wydajność mięsa z jednej sztuki, po to, by je zaraz potem je zabić i przerobić. Niektórzy są za tzw. „ekologiczną hodowlą” i „humanitarnym ubojem”, ale czy jakiekolwiek morderstwo może być ekologiczne i humanitarne? Wybierając wegetarianizm, nie będziesz musiał się nad tym zastanawiać, pozwalając zwierzętom żyć w swoich naturalnych środowiskach.
EKOLOGIA
8. Zachowane lasy i naturalne tereny
Szacuje się, że aktualnie hodowanych i zabijanych jest 50 miliardów zwierząt rocznie. Pod tak ogromne ilości potrzeba coraz większe tereny. W tym celu wycinane są lasy, na których miejscu powstają pastwiska i fermy, a na znacznej części powstają pola uprawne tylko po to, by mieć czym żywić zwierzęta. Taka ilość zwierząt wytwarza setki milionów ton odchodów, które zawierają metan, gaz cieplarniany o bardzo silnym działaniu. Wpływa to bezpośrednio na globalne ocieplenie, kwaśne deszcze, erozje gleby, zanieczyszczenia i wyczerpywanie łowisk czy na zagrożenie wyginięcia wielu gatunków zwierząt.
9. Mniejszy głód na świecie
Choć to może być zaskakujące, to produkcja i jedzenie mięsa ma wpływ na głód na świecie. Żywność roślinną, którą się uprawia tylko po to, by nakarmić zwierzęta hodowlane wystarczyłaby do zaspokojenia głodu 17 miliardów ludzi. Gdyby nie zapotrzebowanie na mięso, te same tereny mogłyby być wykorzystywane do na uprawy jedzenia potrzebnego ludziom.
10. Mniejsze zużycie wody
Często się słyszy o tym, by oszczędzać wodę. Jednak prawie w ogóle nie mówi się, że przemysł mięsny wykorzystuje aż, uwaga, 75% światowych zasobów wody! Wg przeprowadzonych badań ustalono, że potrzeba niebotycznej ilości 4 milionów litrów wody do „wyprodukowania” 1 tony wołowiny. Dla porównania – potrzeba już tylko 85 tysięcy litrów do przygotowania 1 tony jadalnych warzyw. Poza horrendalnym zużyciem wody, przemysł mięsny dużo bardziej zanieczyszcza wody gruntowe aniżeli inne gałęzie przemysłu spożywczego.
Jakie Wy jeszcze znacie powody, dla których warto przejść na wegetarianizm? Które z nich, były głównym motywatorem przejścia na taką dietę lub które najbardziej motywują, by dopiero na nią przejść?