1. Kefir: lepszy niż mleko?
Choć możliwe jest przygotowanie go z każdego rodzaju mleka (może to być mleko kokosowe, migdałowe, kozie itp.), to najczęściej spotykamy się z kefirem wyprodukowanym z mleka krowiego. Warto wprowadzić pewne istotne rozróżnienie pomiędzy kefirem a jogurtem – ten pierwszy posiada naturalne bakterie, ten drugi jest zwykle pasteryzowany, a pożyteczne bakterie zostają dodane sztucznie. Kefir przygotowuje się z wykorzystaniem tradycyjnej metody fermentacji, w której powstają korzystne dla człowieka bakterie oraz drożdże. Porcja kefiru zawiera nie tylko probiotyki, ale i ważne witaminy (A, B, C oraz K), a z mikroelementów: fosfor. Posiada on zasadniczą przewagę nad mlekiem i jego pochodnymi: jest pozbawiony cukru i laktozy, które stanowią pożywkę dla bakterii. Dodatkowo kefir rozkłada się w naszym żołądku o wiele szybciej niż mleko.
Zalety spożywania kefiru
• Eliminuje zatwardzenia, wspomaga trawienie, pomaga zwalczyć biegunkę, niweluje zgagę;
• Zmniejsza: stany alergiczne, astmę, grypę, trądzik, infekcje grzybicze, ciśnienie krwi;
• Ma działanie naturalnego antybiotyku oraz uzupełnia florę bakteryjną po kuracjach antybiotykami;
• Wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza poziom cukru we krwi.
2. Kiszone warzywa, czyli probiotyk i prebiotyk doskonały
Kiszonki mają utrwaloną tradycję w naszej kulturze: od pokoleń uważane są za źródła cennych witamin i mikroelementów. Współczesna nauka potwierdziła te zdrowotne właściwości, wiążąc je nie tylko z wymienionymi już składnikami, ale również z probiotykami, a przede wszystkim z bakterią Lactobacillus plantarum. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że bakteria ta stanowi naturalnego sprzymierzeńca człowieka, ponieważ zwalcza te mikroby, które są dla nas niekorzystne. Osłabia je poprzez odebranie im składników odżywczych, dodatkowo zaś nie pozwala, by tworzyły kolonie na śluzówce układu pokarmowego.
Zalety spożywania kiszonek
• Wspomagają układ trawienny: regulują biegunki i zatwardzenia, łagodzą objawy chorób jelitowych, pomagają zwalczać zatrucia;
• Pomagają zwalczać przeziębienia i infekcje, redukują alergie, ograniczają poziom cukru we krwi;
• Wspomagają odchudzanie.
3. Banany: prebiotyk pożywką dla probiotyku
Choć ich probiotyczne właściwości nie są szeroko znane, to właśnie banany stanowią świetny sposób na poprawę flory bakteryjnej w jelitach. Warto pamiętać, że w takim celu należy wybierać jedynie niedojrzałe banany: ich działanie polega na tym, że zawarta w nich skrobia oporna ulega rozkładowi dopiero w jelicie grubym, gdzie staje się pożywką dla pożytecznych dla człowieka bakterii kwasu mlekowego.
Zalety spożywania bananów
• Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego;
• Obniżają poziom cukru oraz cholesterolu we krwi;
• Zwiększają wchłanianie minerałów;
• Zmniejszają ryzyko kamicy żółciowej.
4. Czosnek, czyli moc probiotyku w jednym ząbku
Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw w diecie człowieka (niektórzy sądzą nawet, że to właśnie jemu należy się palma pierwszeństwa w tej dziedzinie). To naturalne źródło substancji przeciwgrzybiczych, antybakteryjnych, przeciwpasożytniczych oraz probiotyk. Współcześnie czosnek jest wykorzystywany w leczeniu całego spektrum chorób ‒ od skórnych począwszy (m.in. trądzik, łuszczyca), przez kardiologiczne (wyraźnie zmniejsza ciśnienie krwi) po zwalczające pasożyty. Jako naturalny probiotyk, świetnie sprawdza się w przypadku antybiotykoterapii oraz tuż po niej, kiedy trzeba odbudować florę bakteryjną.
Zalety spożywania czosnku
• Zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi (rozszerza naczynia krwionośne);
• Jeden z „cudownych” składników czosnku, allicyna, jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym – silniejszym 15 razy od penicyliny;
• Jest silnym antyoksydantem (działanie przeciwnowotworowe);
• Wspiera osoby chore w walce z cukrzycą – zwiększa wrażliwość komórek na insulinę;
• Wspiera równowagę we florze bakteryjnej jelit.
5. Miód, czyli prebiotyk na słodko
Miód posiada udokumentowane działanie lecznicze na wiele bolączek współczesnego człowieka: w zakresie probiotyków będzie to z pewnością obecność w składzie kwasu mlekowego (odpowiedzialnego m.in. za fermentację kiszonek). Warto nadmienić, że jest on również środkiem wspomagającym trawienie mleka (o czym wiedziały intuicyjnie nasze babki, podając na przeziębienie podgrzane mleko z rozpuszczonym miodem i czosnkiem).
Zalety spożywania miodu
• Jest świetnym uzupełnieniem diety sportowców: błyskawicznie dodaje energii, nie powodując przy tym gwałtownego wyrzutu insuliny;
• Z powodu niskiego indeksu glikemicznego jest polecany jako substancja słodząca dla cukrzyków;
• Wysoka zawartość mikroelementów (m.in. cynk, magnez, żelazo) powoduje, że miód ma korzystny wpływ na układ krwionośny;
• Jest sprawdzonym, delikatnym środkiem uspokajającym i nasennym.
Prebiotyki i probiotyki nie tylko odpowiadają za florę bakteryjną naszych jelit, ale również uszczelniają i zakwaszają występujące tam naturalnie środowisko. Prebiotyki stanowią pożywkę dla probiotyków, stymulując je do prawidłowego funkcjonowania.