Wymagane

Pliki Wymagane do prawidłowego działania sklepu.

Preferencje

Pliki przechowujące informacje na temat użytkownika w celu personalizacji zawartości.

Statystyki

Pliki wykorzystywane do celów statystycznych.

Marketingowe

Pliki wykorzystywane do celów marketingowych.

Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

10 przepisów na domowe mleka roślinne

10 przepisów na domowe mleka roślinne

1. Mleko jaglane

Składniki:
• 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
• 1 szklanka nerkowców lub migdałów (moczonych przez noc),
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii,
• 2,5 szklanki wody,
• 3 suszone daktyle,
• szczypta soli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj, następnie przelej przez złożoną gazę i przechowuj w szklanej butelce w lodówce. Zużyj w ciągu 48 godzin.

2. Mleko kokosowe
Składniki:
• 200 g wiórków kokosowych (moczonych przez noc),
• 1,2 l wody.
Przygotowanie:
Po nocnym moczeniu nie zlewaj wody z wiórków, ale przelej całość do garnka i podgrzewaj mniej więcej do 60 stopni C. Następnie zmiksuj masę blenderem na gładko. Przelej całość przez złożoną gazę i przechowuj w szklanej butelce w lodówce. Przed użyciem potrząśnij kilka razy butelką.

3. Mleko migdałowe
Składniki:
• 1 szklanka migdałów blanszowanych (moczonych przez noc),
• 4 szklanki wody,
• 3 łyżki syropu klonowego.
Przygotowanie:
Całość zblenduj, a następnie przelej przez gazę. Serek migdałowy idealnie nadaje się jako farsz do naleśników, dodatek do ciast, ciasteczek i pasztetów wegańskich. Można nim również smarować chleb.

4. Mleko ryżowe
Składniki:
• 2 litry wody,
• 4 łyżki ryżu,
• szczypta soli,
• 1 łyżka ksylitolu.
Przygotowanie:
Ryż opłucz, wsyp do wody, dodaj sól i zagotuj. Gotuj na małym gazie przez dwie godziny. Całość ostudź, dodaj ksylitol i zblenduj na jednolitą masę. Przelej przez gazę do butelki i przechowuj w lodówce maksymalnie dwa dni.

5. Mleko sojowe
Składniki:
• 1 szklanka soi niemodyfikowanej genetycznie (moczonej przez noc w 3 szklankach wody),
• 6 szklanek wody.
Przygotowanie:
Napęczniałą przez noc soję zmiksuj razem z wodą. Do mikstury dodaj 3 pozostałe szklanki wody. Całość gotuj przez 30 minut na małym gazie uważając, by nie wykipiało. Okarę (zmiksowane ziarna soi) odsącz przez gazę. Powstałe w ten sposób mleko możesz dosłodzić łyżką miodu bądź ksylitolu. Okarę zużyj jako farsz do gołąbków, krokietów, do pieczenia chleba lub przygotowania kotletów sojowych.

6. Mleko z nerkowców

Składniki:
• 1 szklanka orzechów nerkowców (moczonych przez noc),
• 3 szklanki wody,
• 1 łyżka ksylitolu.
Przygotowanie:
Całość zblenduj na gładką masę, przelej przez gazę. Pozostałe rozdrobione orzechy użyj jako serka do słodkich ciast bądź farszu do naleśników.

7. Mleko owsiane
Składniki:
• 4 łyżki płatków owsianych,
• 400 ml wody,
• szczypta soli lub 1/2 łyżeczki ksylitolu.
Przygotowanie:
Płatki owiane zalej wodą i blenduj przez około minutę. Następnie przelej przez gazę do innego naczynia. Gotowe mleko możesz dosłodzić lub lekko posolić dla smaku.

8. Mleko gryczane
Składniki:
• 1/2 szklanki kaszy gryczanej (moczonej przez noc),
• 2 szklanki wody,
• 2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Moczoną i odsączoną kaszę gryczaną wsyp do garnka i zalej ponownie wodą. Gotuj do miękkości, w trakcie gotowania dodaj cukier waniliowy. Całość zblenduj, przelej przez gazę i przechowuj w lodówce.

9. Mleko jęczmienne
Składniki:
• 1/2 szklanki płatków jęczmiennych,
• 2 szklanki wody,
• 2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego,
• 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Postępuj dokładnie tak samo, jak w przepisie wyżej.

10. Mleko orkiszowe
Składniki:
• 1 szklanka ziaren orkiszu (moczonych przez noc),
• 4-5 szklanek wody,
• łyżka ksylitolu bądź odrobina mniej stewii.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj, następnie przelej przez gazę i przechowuj w lodówce.

 

Pozostaw komentarz