Pistacje, nazywane zielonymi migdałami to nasiona drzewa pistacjowego ukryte w szarawej łupinie, które odznaczają się zawartością wielu wartości odżywczych. Jako jedyne zawierają karotenoidy i najwięcej potasu. Można znaleźć ropwnież sporo błonnika, białka, wzmacniającego kości wapnia i fosforu, witamin z grupy B, witaminę E i antyoksydanty.
Pistacje zmieszają ryzyko rozwoju raka (zwłaszcza płuc i prostaty)
Wedle naukowców wystarczy spożywać 60-70 gramów pistacji każdego dnia. Te orzechy swoje antynowotworowe właściwości zawdzięczają gamma-tokoferolowi - pochodnej witaminy E, która chroni przed rozwojem niektórych nowotworów.
Pistacje obniżają poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru
Regularne spożywanie garści pistacji poprawi funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego - przekonują naukowcy Poprawiają one pracę naczyń krwionośnych, regulują poziomu cukru we krwi i prawidłową wagę ciała. Pistacje obniżają poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Pistacje na zdrowe oczy
Pistacje - jako jedyne orzechy - zawierają karotenoidy: luteinę i zeaksantynę, które są składnikami plamki żółtej i jednocześnie antyoksydantami, KTÓRE zmniejszą ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.Na tle innych orzechów wyróżnia je zawartość witaminy A (415 IU), która występuje w nich w postaci beta-karotenu. W związku z tym chronią także przed rozwojem kurzej ślepoty i zespołem suchego oka.
Pistacje na anemię
Pistacje zawierają sporo żelaza (3.92 mg/100 g) co czyni je wartościowym składnikiem diety osobom chorującym na anemie. Są także polecane kobietom zmagającym się z bardzo obfitymi miesiączkami.
Pistacje na mocne nerwy
Pistacje wyróżniają się także zawartością witamin z grupy B, które przede wszystkim poprawiają pracę układu nerwowego, zwiększają odporność na stres i uspokajają.