Menu
Szukaj
Filters
Zamknij
Zamknij

Plenus Morela suszona 200g

Morele są nie tylko bardzo smaczne, ale także sprzyjają zdrowiu i urodzie. Przede wszystkim zawierają przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Morele wpływają pozytywnie na ciśnienie, trawienie i pracę nerek, działają też zasadotwórczo, powinny je więc jeść osoby cierpiące na nadkwasotę.
SKU: MORELA
Producent: Plenus
Dostępność: Brak w magazynie
10,50 zł
Produkt na zamówienie - skontaktuj się ze sklepem:

      Morele to znane na całym świecie owoce pestkowe. Drzewa morelowe można bez większych roblemów uprawiać w naszym klimacie, są odporne na zimowe mrozy. Z uwagi na wczesne kwitnienie (już na przełomie lutego i marca ) powinny rosnąć w miejscu słonecznym i osłoniętym przed mroźnymi wiatrami. Świeże morele (z polskich sadów) można kupić na bazarze w okresie wakacji. Niestety nie da się ich długo przechowywać gdyż owoce mają tendencję do szybkiego przejrzewania i gnicia. Na szczęście większość cennych składników zawartych w świeżych morelach można zachować w wyniku ich suszenia. Dzięki tej prostej metodzie owoce będzie można bezpiecznie przechowywać i ich smakiem cieszyć się przez wiele miesięcy. Suszone morele są doskonałym zamiennikiem słodyczy – to świetna przekąska na przyjęcia oraz do chrupania przed telewizorem. Często są dodatkiem do wszelakich ciast, deserów, koktajli mlecznych, płatków śniadaniowych i musli. Są również stosowane jako słodki dodatek sałatek i pieczonych mięs.


Skład i właściwości suszonych moreli

     Suszone morele to bogate źródło wartości odżywczych. Zaleca się by zjeść 10 suszonych moreli co dziennie. Jako jedne z niewielu suszonych owoców mogą być spożywane osoby chore na cukrzycę. W swoim składzie mają takie wartościowe substancje jak: silne utleniacze- beta-karoten, witaminy A, B, C, E oraz żelazo, wapń, fosfor, potas i bor. Poza tym w 100 g suszonych moreli dostarczysz znajdzie się 288 kcal, 62 g węglowodanów, 5,4 g białka i zaledwie 1,2 g tłuszczu oraz dużo błonnika.

     Suszone morele pozytywnie wpływają na pracę serca i obniżają ciśnienie krwi. Posiadają lekkie działanie przeczyszczające, wspomagają wydalanie nadmiaru wody i zapobiegają powstawaniu kamieni w nerkach. Poprawiają wygląd skóry, zapobiegają jej starzeniu i są pomocne w walce z trądzikiem. Leczą anemie i SA pomocne w chorobach oczu. Ze względu na dużą zawartość wapnia polecane są osobą z osteoporozą. Szczególnie są polecane kobieta w okresie menopauzy. Posiadają też właściwości zasadotwórcze – dzięki temu są polecane osobą z nadkwaśnością żołądka oraz po wytężonym wysiłku fizycznym

     Nasiona moreli, w zależności od odmiany słodkie, lub gorzkie mogą w kuchni zastąpić migdały. Gorzkich używaj z umiarem, 1–2 pestki wystarczą, by nadać potrawie delikatny „migdałowy” smak. Z pestek wyciska się też olejek używany do ciast, ceniony w przemyśle farmaceutycznym i kosmetyce.

      Morele to znane na całym świecie owoce pestkowe. Drzewa morelowe można bez większych roblemów uprawiać w naszym klimacie, są odporne na zimowe mrozy. Z uwagi na wczesne kwitnienie (już na przełomie lutego i marca ) powinny rosnąć w miejscu słonecznym i osłoniętym przed mroźnymi wiatrami. Świeże morele (z polskich sadów) można kupić na bazarze w okresie wakacji. Niestety nie da się ich długo przechowywać gdyż owoce mają tendencję do szybkiego przejrzewania i gnicia. Na szczęście większość cennych składników zawartych w świeżych morelach można zachować w wyniku ich suszenia. Dzięki tej prostej metodzie owoce będzie można bezpiecznie przechowywać i ich smakiem cieszyć się przez wiele miesięcy. Suszone morele są doskonałym zamiennikiem słodyczy – to świetna przekąska na przyjęcia oraz do chrupania przed telewizorem. Często są dodatkiem do wszelakich ciast, deserów, koktajli mlecznych, płatków śniadaniowych i musli. Są również stosowane jako słodki dodatek sałatek i pieczonych mięs.


Skład i właściwości suszonych moreli

     Suszone morele to bogate źródło wartości odżywczych. Zaleca się by zjeść 10 suszonych moreli co dziennie. Jako jedne z niewielu suszonych owoców mogą być spożywane osoby chore na cukrzycę. W swoim składzie mają takie wartościowe substancje jak: silne utleniacze- beta-karoten, witaminy A, B, C, E oraz żelazo, wapń, fosfor, potas i bor. Poza tym w 100 g suszonych moreli dostarczysz znajdzie się 288 kcal, 62 g węglowodanów, 5,4 g białka i zaledwie 1,2 g tłuszczu oraz dużo błonnika.

     Suszone morele pozytywnie wpływają na pracę serca i obniżają ciśnienie krwi. Posiadają lekkie działanie przeczyszczające, wspomagają wydalanie nadmiaru wody i zapobiegają powstawaniu kamieni w nerkach. Poprawiają wygląd skóry, zapobiegają jej starzeniu i są pomocne w walce z trądzikiem. Leczą anemie i SA pomocne w chorobach oczu. Ze względu na dużą zawartość wapnia polecane są osobą z osteoporozą. Szczególnie są polecane kobieta w okresie menopauzy. Posiadają też właściwości zasadotwórcze – dzięki temu są polecane osobą z nadkwaśnością żołądka oraz po wytężonym wysiłku fizycznym

     Nasiona moreli, w zależności od odmiany słodkie, lub gorzkie mogą w kuchni zastąpić migdały. Gorzkich używaj z umiarem, 1–2 pestki wystarczą, by nadać potrawie delikatny „migdałowy” smak. Z pestek wyciska się też olejek używany do ciast, ceniony w przemyśle farmaceutycznym i kosmetyce.

Specyfikacja
Skład: Morele suszone
Sposób użycia / dawkowanie: 10sztuk dziennie (lub według zaleceń lekarza)
Postać: Suszone owoce
Miara: 200 g
Sposób przechowywania: W warunkach pokojowych
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość lub uczulenie na składniki preparatu
Uwagi i ostrzeżenia: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu. Osoby przyjmujące leki powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Nie używaj produktu jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do jego jakości i skontaktuj się ze sprzedawcą lub producentem.
Napisz własną recenzję produktu
  • Zły
  • Doskonały
Specyfikacja
Skład: Morele suszone
Sposób użycia / dawkowanie: 10sztuk dziennie (lub według zaleceń lekarza)
Postać: Suszone owoce
Miara: 200 g
Sposób przechowywania: W warunkach pokojowych
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość lub uczulenie na składniki preparatu
Uwagi i ostrzeżenia: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu. Osoby przyjmujące leki powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Nie używaj produktu jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do jego jakości i skontaktuj się ze sprzedawcą lub producentem.
Klienci, którzy kupili ten produkt nabyli również: