Menu
Szukaj
Filters
Zamknij
Zamknij

Plenus Daktyle suszone 100g

Daktyle to owoce, których właściwości odżywcze docenią szczególnie sportowcy. Daktyle, zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Poza tym daktyle zapobiegną miażdżycy, złagodzą objawy menopauzy i pomogą uporać się z zaparciami. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają daktyle oraz w jakie witaminy i minerały są bogate.
SKU: DAKTYLE
Producent: Plenus
Dostępność: W magazynie
3,00 zł

Daktyle to owoce daktylowca - najstarszego, bo uprawianego od czasów prehistorycznych, owocowego drzewa na świecie. Obecnie daktylowce uprawia się głównie w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA.. Ich właściwości odżywcze doceniają zwłaszcza mieszkańcy krajów arabskich którzy, nazywają je "chlebem życia", a rodzącą je palmę "drzewem życia". Nic dziwnego - daktyle, zarówno te suszone, jak i świeże, są bogate w błonnik, liczne witaminy (zwłaszcza w witaminę B3), związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna.

Suszone daktyle mają podobne wartości odżywcze jak świeże. Wyjątek stanowi zawartość błonnika, którego jest nieznacznie więcej (około 8, 7 g/100 g) niż w owocach surowych.

Daktyle uchronią przed miażdżycą, zakrzepami i nadciśnieniem

Daktyle chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Tym samym mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

Ponadto daktyle posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Wszystko dzięki zawartości naturalnych salicylanów, które działają jak aspiryna, jednak w przeciwieństwie do niej nie podrażniają żołądka. Z kolei wysoka zawartość potasu w daktylach pozwoli utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i uchroni przed nadciśnieniem tętniczym.

Daktyle na zaparcia i nie tylko

Daktyle są skarbnicą błonnika, dzięki czemu przyspieszają perystaltykę jelit, co jest pożądane przy zaparciach. Owoce można zjeść prosto z opakowania, ugotować z nich kompot lub dodać do różnych potraw. Jednak przy problemach z wypróżnianiem najlepiej sięgnąć po suszone daktyle, które zawierają więcej błonnika pokarmowego niż świeże owoce.

W związku z tym, że daktyle wykazują działanie alkalizujące (zobojętniające kwasy), powinny się znaleźć w diecie osób, których organizm jest zakwaszony.Daktyle powinny się znaleźć także w diecie osób cierpiących na nadkwasotę, gdyż wykazują właściwości alkalizujące (zobojętniające kwasy). Po ich zjedzeniu pH soku żołądkowego będzie bardziej zasadowe, co w konsekwencji doprowadzi do zmniejszenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością.

Ponadto suszone daktyle są polecane w diecie osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. Owoce te są źródłem tryptofanu – aminokwasu biorącego udział w metabolizmie serotoniny, której zmniejszona ilość wpływa na nasilenie objawów w zespole jelita drażliwego.

Daktyle a cukrzyca

Daktyle są bardzo słodkie, jednak mimo to nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie - nie ma ryzyka, że mogą doprowadzić do rozwoju cukrzycy. Wręcz przeciwnie, daktyle - ze względu na zawartość błonnika - obniżają poziom glukozy we krwi. Jednak osoby chore na cukrzycę powinny wyeliminować daktyle z diety, zwłaszcza te suszone, których indeks

Daktyle - przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść daktyli?

Poza chorującymi na cukrzycę, daktyli nie powinny jeść osoby zmagające się z nieżytem żołądka oraz z kolką żołądkową. Daktyli nie poleca się także osobom cierpiącym na wzdęcia, gdyż mogą je potęgować. Ponadto daktyle, podobnie jak figi i rodzynki, zawierają białka mające w składzie tyraminę, która wywołuje bóle głowy. W związku z tym nie powinny po nie sięgać osoby cierpiące na migrenę, gdyż mogą zaostrzać jej objawy.

Daktyle dla sportowców

Daktyle, z uwagi na bogactwo cukrów prostych, są dobrym źródłem energii, co jest wykorzystywane przez sportowców. Ponadto daktyle doskonale uzupełnią niedobór glikogenu w mięśniach i potasu (jednego z elektrolitów), co jest szczególnie ważne przy długotrwałym wysiłku.

Daktyle ukoją nerwy

Daktyle są źródłem witamin z grupy B, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym suszone daktyle zawierają taurynę – dobry środek nasenny, który ma działanie antydepresyjne. W związku z tym powinny po nie sięgać osoby żyjące w stresie, wyczerpane psychicznie i cierpiące na bezsenność.

Daktyle to owoce daktylowca - najstarszego, bo uprawianego od czasów prehistorycznych, owocowego drzewa na świecie. Obecnie daktylowce uprawia się głównie w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA.. Ich właściwości odżywcze doceniają zwłaszcza mieszkańcy krajów arabskich którzy, nazywają je "chlebem życia", a rodzącą je palmę "drzewem życia". Nic dziwnego - daktyle, zarówno te suszone, jak i świeże, są bogate w błonnik, liczne witaminy (zwłaszcza w witaminę B3), związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna.

Suszone daktyle mają podobne wartości odżywcze jak świeże. Wyjątek stanowi zawartość błonnika, którego jest nieznacznie więcej (około 8, 7 g/100 g) niż w owocach surowych.

Daktyle uchronią przed miażdżycą, zakrzepami i nadciśnieniem

Daktyle chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Tym samym mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

Ponadto daktyle posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Wszystko dzięki zawartości naturalnych salicylanów, które działają jak aspiryna, jednak w przeciwieństwie do niej nie podrażniają żołądka. Z kolei wysoka zawartość potasu w daktylach pozwoli utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i uchroni przed nadciśnieniem tętniczym.

Daktyle na zaparcia i nie tylko

Daktyle są skarbnicą błonnika, dzięki czemu przyspieszają perystaltykę jelit, co jest pożądane przy zaparciach. Owoce można zjeść prosto z opakowania, ugotować z nich kompot lub dodać do różnych potraw. Jednak przy problemach z wypróżnianiem najlepiej sięgnąć po suszone daktyle, które zawierają więcej błonnika pokarmowego niż świeże owoce.

W związku z tym, że daktyle wykazują działanie alkalizujące (zobojętniające kwasy), powinny się znaleźć w diecie osób, których organizm jest zakwaszony.Daktyle powinny się znaleźć także w diecie osób cierpiących na nadkwasotę, gdyż wykazują właściwości alkalizujące (zobojętniające kwasy). Po ich zjedzeniu pH soku żołądkowego będzie bardziej zasadowe, co w konsekwencji doprowadzi do zmniejszenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością.

Ponadto suszone daktyle są polecane w diecie osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. Owoce te są źródłem tryptofanu – aminokwasu biorącego udział w metabolizmie serotoniny, której zmniejszona ilość wpływa na nasilenie objawów w zespole jelita drażliwego.

Daktyle a cukrzyca

Daktyle są bardzo słodkie, jednak mimo to nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie - nie ma ryzyka, że mogą doprowadzić do rozwoju cukrzycy. Wręcz przeciwnie, daktyle - ze względu na zawartość błonnika - obniżają poziom glukozy we krwi. Jednak osoby chore na cukrzycę powinny wyeliminować daktyle z diety, zwłaszcza te suszone, których indeks

Daktyle - przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść daktyli?

Poza chorującymi na cukrzycę, daktyli nie powinny jeść osoby zmagające się z nieżytem żołądka oraz z kolką żołądkową. Daktyli nie poleca się także osobom cierpiącym na wzdęcia, gdyż mogą je potęgować. Ponadto daktyle, podobnie jak figi i rodzynki, zawierają białka mające w składzie tyraminę, która wywołuje bóle głowy. W związku z tym nie powinny po nie sięgać osoby cierpiące na migrenę, gdyż mogą zaostrzać jej objawy.

Daktyle dla sportowców

Daktyle, z uwagi na bogactwo cukrów prostych, są dobrym źródłem energii, co jest wykorzystywane przez sportowców. Ponadto daktyle doskonale uzupełnią niedobór glikogenu w mięśniach i potasu (jednego z elektrolitów), co jest szczególnie ważne przy długotrwałym wysiłku.

Daktyle ukoją nerwy

Daktyle są źródłem witamin z grupy B, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym suszone daktyle zawierają taurynę – dobry środek nasenny, który ma działanie antydepresyjne. W związku z tym powinny po nie sięgać osoby żyjące w stresie, wyczerpane psychicznie i cierpiące na bezsenność.

Specyfikacja
Skład: Suszone daktyle
Postać: Suszone owoce
Miara: 100 g
Sposób przechowywania: W chłodnym i ciemnym miejscu
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość lub uczulenie na składniki preparatu
Uwagi i ostrzeżenia: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu. Osoby przyjmujące leki powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Nie używaj produktu jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do jego jakości i skontaktuj się ze sprzedawcą lub producentem.
Napisz własną recenzję produktu
  • Zły
  • Doskonały
Specyfikacja
Skład: Suszone daktyle
Postać: Suszone owoce
Miara: 100 g
Sposób przechowywania: W chłodnym i ciemnym miejscu
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość lub uczulenie na składniki preparatu
Uwagi i ostrzeżenia: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu. Osoby przyjmujące leki powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Nie używaj produktu jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do jego jakości i skontaktuj się ze sprzedawcą lub producentem.
Klienci, którzy kupili ten produkt nabyli również: