Menu
Szukaj
Filters
Zamknij
Zamknij

Kószka Pyłek kwiatowy 190g

Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym stanowi kompozycję wielu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Powstaje w pylnikach roślin nasiennych w postaci ziarenek o wymiarach 2,5 - 250 μm, różniących się kształtem, barwą, wielkością i ciężarem w zależności od gatunku rośliny.
SKU: PYŁEK FUJARSKICH
Dostępność: Brak w magazynie
19,00 zł
Produkt na zamówienie - skontaktuj się ze sklepem:

Pyłek kwiatowy to męska komórka rozrodcza rośliny. Ziarno pyłku otoczone jest celulozową ścianą komórkową, wnętrze zaś wypełniają cenne substancje. Dla pszczół stanowi niezbędny do życia i rozwoju pokarm, brak pyłku w rodzinie pszczelej objawia się występowaniem chorób, w końcu może prowadzić do zamierania rojów. Białka i węglowodany to podstawowe składniki pyłku, pozostałe to szereg substancji biologicznie czynnych spełniających role biokatalizatorów procesów życiowych.

Najważniejsze to:

  • witaminy;
  • biopieriwstki: wapń, fosfor, magnez, sód,potas, żelazo;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • enzymy pszczele.

W rejonie stacjonowania pasiek z Gospodarstwa "Dutkowiak" pozyskiwany jest pyłek z rożnego rodzaju roślin dziko rosnących i uprawnych. Wymienić tu należy szczególnie mniszek, rzepak ozimy i jary, gorczyca, facelia, chaber bławat. Suszenie pyłku odbywa się w niskich temperaturach, mrożenie zapobiega rozwojowi barciaka, a przewiewanie i przebieranie pozwalają uzyskać produktu najwyższej jakości.

Pyłek wykazuje działanie antybakteryjne, odtruwające, odżywcze. Obniża poziom cholesterolu, powoduje wzrost hemoglobiny i przyrost czerwonych ciałek krwi, zwiększa wydzielanie insuliny powodując obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia układ odpornościowy. Podnosi sprawność fizyczną.

Znajduje zastosowanie w przypadkach:

  • wyczerpania fizycznego i psychicznego;
  • wzmożonego wysiłku (sport, ciężka praca);
  • obniżonej odporności;
  • anemii;
  • miażdżycy;
  • cukrzycy;
  • stany zapalne i przerost gruczołu krokowego;
  • nadmierne wypadanie włosów;
  • choroby wątroby (zatrucia);
  • w stanach niedoborów pokarmowych.


W profilaktyce, w stanach obniżonej odporności kurację pyłkową najlepiej przeprowadzać wiosną i jesienią 2-3 razy w ciągu roku przez okres jednego miesiąca. W celu zwiększenia przyswajalności pyłek należy zmielić lub namoczyć w przegotowanej wodzie przez około 1-2 godz.

Dawkowanie:
Dzieci: 6-12 lat - 16g dziennie
powyżej 12 lat i dorośli - 20-30g dziennie

Łyżeczka pyłku waży około 7g. Powyższe ilości można zażywać jedorazowo lub w dwóch dawkach.
Najlepiej rano na czczo i wieczorem.

Pyłek kwiatowy to męska komórka rozrodcza rośliny. Ziarno pyłku otoczone jest celulozową ścianą komórkową, wnętrze zaś wypełniają cenne substancje. Dla pszczół stanowi niezbędny do życia i rozwoju pokarm, brak pyłku w rodzinie pszczelej objawia się występowaniem chorób, w końcu może prowadzić do zamierania rojów. Białka i węglowodany to podstawowe składniki pyłku, pozostałe to szereg substancji biologicznie czynnych spełniających role biokatalizatorów procesów życiowych.

Najważniejsze to:

  • witaminy;
  • biopieriwstki: wapń, fosfor, magnez, sód,potas, żelazo;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • enzymy pszczele.

W rejonie stacjonowania pasiek z Gospodarstwa "Dutkowiak" pozyskiwany jest pyłek z rożnego rodzaju roślin dziko rosnących i uprawnych. Wymienić tu należy szczególnie mniszek, rzepak ozimy i jary, gorczyca, facelia, chaber bławat. Suszenie pyłku odbywa się w niskich temperaturach, mrożenie zapobiega rozwojowi barciaka, a przewiewanie i przebieranie pozwalają uzyskać produktu najwyższej jakości.

Pyłek wykazuje działanie antybakteryjne, odtruwające, odżywcze. Obniża poziom cholesterolu, powoduje wzrost hemoglobiny i przyrost czerwonych ciałek krwi, zwiększa wydzielanie insuliny powodując obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia układ odpornościowy. Podnosi sprawność fizyczną.

Znajduje zastosowanie w przypadkach:

  • wyczerpania fizycznego i psychicznego;
  • wzmożonego wysiłku (sport, ciężka praca);
  • obniżonej odporności;
  • anemii;
  • miażdżycy;
  • cukrzycy;
  • stany zapalne i przerost gruczołu krokowego;
  • nadmierne wypadanie włosów;
  • choroby wątroby (zatrucia);
  • w stanach niedoborów pokarmowych.


W profilaktyce, w stanach obniżonej odporności kurację pyłkową najlepiej przeprowadzać wiosną i jesienią 2-3 razy w ciągu roku przez okres jednego miesiąca. W celu zwiększenia przyswajalności pyłek należy zmielić lub namoczyć w przegotowanej wodzie przez około 1-2 godz.

Dawkowanie:
Dzieci: 6-12 lat - 16g dziennie
powyżej 12 lat i dorośli - 20-30g dziennie

Łyżeczka pyłku waży około 7g. Powyższe ilości można zażywać jedorazowo lub w dwóch dawkach.
Najlepiej rano na czczo i wieczorem.

Kiedy i na co polecamy Kószka Pyłek kwiatowy 190g?

  • Preparaty na oczyszczanie organizmu
  • Witaminy na wzmocnienie odporności
Napisz własną recenzję produktu
  • Zły
  • Doskonały
Klienci, którzy kupili ten produkt nabyli również: