Lecznicze właściwości tulsi
Regularne spożycie ma udowodnione naukowo, szerokie działanie na ludzki organizm.
Układ nerwowy: Tulsi wspomaga regenerację i wzmacnia komórki nerwowe mózgu i centralnego układu nerwowego, co przekłada się na poprawę pamięci, koncentracji i zdolności kojarzenia. Mówiąc prościej, następuje poprawa przepływu informacji w głowie.
Układ trawienny: neutralizowanie zbyt kwasowego odczynu soków żołądkowych, pomaga w odbudowie błony śluzowej żołądka. Dzięki właściwościom antyseptycznym może być pomocna w leczeniu drobnych bakteryjnych infekcji układu pokarmowego występujących na przykład przy zmianie diety, lub miejsca pobytu. Pomaga również zwalczyć zgagę i wzdęcia, jednocześnie poprawiając wchłanianie substancji odżywczych z jedzenia.
Łagodzenie objawów i skutków stresu: tulsi hamuje wydzielanie hormonu stresu (kortyzolu) w nadnerczach. Takie działanie kojące pomaga lepiej radzić sobie z napięciem nerwowym. Ten fakt powinny docenić zwłaszcza osoby cierpiące na nerwicę żołądka.
Układ oddechowy: właściwości antyseptyczne tulsi przydają się również przy oczyszczaniu górnych dróg oddechowych metodą inhalacji. Działanie to można wzmocnić stosując odpowiednie mieszanki ziół, na przykład z dodatkiem mięty i olejku z pędów sosny.