Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Warzywa i owoce w roli głównej

Warzywa i owoce w roli głównej

Na początku 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia opublikował nową Piramidę Zdrowego Żywienia i (to nowość) Aktywności Fizycznej. Polscy specjaliści żywienia oficjalnie przyznali, że ważniejsza dla zdrowia od jedzenia jest aktywność fizyczna! Zaraz po niej, OWOCE i WARZYWA są podstawą odżywiania. Wszystkie inne produkty: zbożowe, mleczne, mięsne wędrują na plan dalszy. „Na marginesie” piramidy Instytut sugeruje jeszcze, by nie słodzić, nie solić i pić wodę.

Warzywa i owoce to podstawa żywienia, jednak jakość owoców i warzyw dostępnych w sklepach pozostawia wiele do życzenia...

Półki uginają się od produktów z całego świata: mamy truskawki, maliny, sałatę i rzodkiewki całą zimę, ziemniaki z Peru, cytrusy i banany...

Czy jedzenie ich służy naszemu zdrowiu? Niestety, nie zawsze. Jak wybierać owoce i warzywa?

 

Kupuj sezonowo.

Kupuj od rolników warzywa i owoce z regionu.

 

Jeśli kupujesz z niepewnego źródła – oczyszczaj owoce i warzywa w sposób opisany poniżej.

 

Uwaga! Nigdy nie kupuj owoców i warzyw, które wyglądają „jak plastikowe” -

na ich powierzchni prawdopodobnie jest położona warstwa tworzywa sztucznego!!!

 

Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw?

  1. Mocz zaraz po zakupie owoce i warzywa przez 10 minut w roztworze sody spożywczej (jedna łyżka sody na litr wody) a następnie opłucz pod bieżącą wodą przecierając mechanicznie powierzchnię by usunąć pozostały osad.

  2. Obieraj – większość roślin broni się przed toksycznymi substancjami umieszczając je jak najdalej na zewnątrz, czyli w skórce. Obierając skórkę zdejmujesz około 80% toksyn.

 

Amerykańska organizacja EWG corocznie publikuje listę owoców i warzyw, które są najbardziej zanieczyszczone pestycydami i tych, które są zanieczyszczone najmniej. W Europie dane te mogą nie być miarodajne, z powodu różnic w dostępności produktów (im dłużej podróżują tym więcej pestycydów, zwłaszcza w nietrwałych owocach i warzywach).

 

"Parszywa dwunastka" – ranking najbardziej zatrutych warzyw i owoców:

  1. jabłka

  2. brzoskwinie

  3. nektaryny

  4. truskawki

  5. winogrona

  6. seler naciowy

  7. szpinak

  8. słodka papryka

  9. ogórek

  10. pomidor koktajlowy

  11. groszek importowany

  12. ziemniaki

 

"Czysta piętnastka" – czyli warzywa i owoce najmniej zanieczyszczone:

  1. awokado

  2. kukurydza (tzw. kukurydza słodka jedzona świeża, poza tym przypadkiem kukurydza to zboże)

  3. ananas

  4. kapusta

  5. groszek cukrowy mrożony

  6. cebula

  7. szparagi

  8. mango

  9. papaja

  10. kiwi

  11. bakłażan

  12. grejpfrut

  13. melon

  14. kalafior

  15. bataty

 

Powyższe listy dotyczą owoców i warzyw produkowanych przemysłowo.

Nie dotyczy to warzyw i owoców z Twojego ogrodu – jeśli nie używasz pestycydów. Bez obaw możesz jeść jabłka, ziemniaki, truskawki i ogórki z własnego ogrodu lub od zaufanego, miejscowego rolnika.

Jeśli kupujesz owoce i warzywa pochodzące z innych krajów, z innych kontynentów, wybieraj te z „czystej piętnastki”.

Mądrze wybierane warzywa i owoce to najpyszniejszy przepis na zdrowie. Wszystkiego pysznego! :)

Pozostaw komentarz