Kup do 12:00 - a przesyłka będzie jutro u Ciebie

Dostawa od 14 zł

tel. +48 533 679 793

Zamknij
(0)
Nie masz żadnych produktów w koszyku.
Wyszukiwanie
Filters

Morwa biała jako suplement. Jakie jest jej zastosowanie?

Morwa biała jako suplement. Jakie jest jej zastosowanie?

Liście morwy białej są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, a wyciąg z rośliny wspiera organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym oraz innymi chorobami układu krążenia. Morwę białą można też wykorzystywać do poprawiania wyglądu skóry.

Morwa biała - naturalny suplement diety

Morwa biała jest niewielkim drzewem liściastym (osiąga do kilkunastu metrów wysokości), pochodzącym z Dalekiego Wschodu, które rozprzestrzeniło się niemal na całym świecie. Od wieków wykorzystywana była w medycynie chińskiej m.in. w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, oczu i chorób pasożytniczych.

Najcenniejszą częścią morwy, pod względem zdrowotnym, są zbierane wiosną liście, które stanowią cenne źródło substancji odżywczych oraz leczniczych. Bardzo wartościowe są ekstrakty nie tylko z liści morwy białej, ale także z jej owoców.

Morwa biała w walce z cukrzycą

Liście morwy białej mają przede wszystkim silne właściwości hipoglikemiczne, co oznacza, że pomagają obniżać poziom cukru we krwi. Dlatego codzienne picie roślinnego naparu zalecane jest osobom, które chcą kontrolować poziom glukozy zarówno na czczo, jak i po posiłku.

Wśród substancji prozdrowotnych, które zawiera morwa biała, na szczególną uwagę zasługuje alkaloid DNJ (i jego pochodne), którego działanie jest podobne do działania leków przeciwcukrzycowych. Związek ten opóźnia rozkład przyjmowanych w pożywieniu węglowodanów złożonych, co sprawia, że poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie. DNJ, jako naturalny inhibitor, w przeciwieństwie do syntetycznych odpowiedników, o wiele rzadziej wywołuje efekty uboczne.

Przeciwutleniacze w morwie białej

Morwa biała wspomaga też organizm w walce ze starzeniem się. Ze względu na zawartość substancji o działaniu przeciwutleniającym (m.in. kwasu askorbinowego i flawonoidów) redukuje wolne rodniki, które odpowiedzialne są za ten proces. Wolne rodniki w normalnych warunkach są usuwane przez naturalne mechanizmy ludzkiego ciała, ale napięcie i zdenerwowanie oraz zanieczyszczenie środowiska mogą zaburzać ten mechanizm, co prowadzi często do tzw. stresu oksydacyjnego organizmu. Znakomitymi sprzymierzeńcami w walce z tym procesem są owoce i warzywa oraz rośliny zielarskie bogate w naturalne antyoksydanty, jak kwercetyna i rutyna, które znaleźć można właśnie w morwie białej. Także ekstrakty z liści morwy wykazują wysoki potencjał antyoksydacyjny, a ze względu na te właściwości, dodatkowo wspierają organizm w walce z miażdżycą.

 Morwa – Wikipedia, wolna encyklopedia

Pozostaw komentarz