Miód lipowy jest powszechnie uznawany za najlepszy gatunek służący przeciwko przeziębieniom i grypie oraz wspomagający ich leczenie. Może być stosowany jako naturalny środek obniżający temperaturę ciała, a duża zawartość olejków eterycznych działających przeciwbakteryjnie, korzystnie wpływa na organizm w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Wywiera działanie przeciwskurczowe, napotne i wykrztuśne.
Polecaną przez lekarzy mieszanką jest napar z kwiatów lipy lub owocu maliny w połączeniu z łyżką stołową miodu lipowego. Przyjmowany regularnie napój pomaga szybko wyzdrowieć. Natomiast w celu pozbycia się uciążliwego kaszlu zalecane jest picie naparu z kwiatów malwy oraz dwóch łyżek stołowych tej odmiany. Powoduje szybkie ustąpienie stanów zapalnych gardła i wyraźną poprawę samopoczucia.
Delikatne działanie moczopędne i obniżające ciśnienie tętnicze krwi powoduje, że miód ten przydatny jest w chorobach układu krążenia. Najbardziej znanym zastosowaniem miodu lipowego jest pomoc w problemach z układem nerwowym – nerwicach, bezsenności, stresie. W takich przypadkach naukowcy proponują codzienne przyjmowanie naparu z kwiatów lipy wraz z domieszką dwóch łyżek stołowych miodu lipowego. Cierpiący na bezsenność powinni także porzucić cukier oraz słodziki, w zamian stosując tę odmianę. Pomaga także w schorzeniach ginekologicznych.
Jest to miód o bardzo wysokiej aktywności antybiotycznej, a cały wachlarz składników – olejków eterycznych, enzymów, kwasów organicznych i wielu innych, zapewnia szeroką gamę zastosowań tej odmiany.
Działanie:
Wskazania:
-
Przy przeziębieniu, grypie i schorzeniach dróg oddechowych
-
Wspomagać w leczeniu zapalenia oskrzeli i płuc
-
W chorób ginekologicznych, układu moczowego, krwionosnego a także w schorzeniach reumatycznych
-
dla osób cierpiących na bezsennośc i nerwice i wysoki poziom stresu
-
Dla cukszuków